BiH

Pratite nas na Google news

Počinju dogovori o funkcijama u Savjetu ministara BiH, Bošnjaci traže UIO

Počinju dogovori o funkcijama u Savjetu ministara BiH, Bošnjaci traže UIO
Foto: N.N. | Počinju dogovori o funkcijama u Savjetu ministara BiH, Bošnjaci traže UIO
Uroš Vukić

SARAJEVO, BANJALUKA - Nakon što je budžet BiH prošao Predsjedništvo BiH, lideri političkih partija u narednim danima trebalo bi da postignu konačan dogovor u vezi s imenovanjem rukovodilaca institucija BiH, a moguće je da već danas Savjet ministara BiH na dnevni red stavi neka imenovanja koja se već mjesecima povlače sa dnevnog reda.

Najveći problem je što u ovom trenutku Bošnjaci žele fotelju direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koja bi po nekom pravilu trebalo da pripadne Srbima, međutim i Hrvati još nisu odustali od te pozicije s obzirom na to da za njih "nema mjesta" u drugim značajnijim institucijama BiH kao što su SIPA, OBA ili Regulatorna agencija za komunikacije BiH.

"Vidjećemo kako ćemo se odnositi prema imenovanju ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH. Niko ne može biti pojedinačno imenovan dok ne budu riješena sva imenovanja na nivou BiH koja su prošla proceduru", rekao je nedavno Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, najavljujući konkretnije informacije u vezi s imenovanjima za ovu sedmicu.

On je rekao da je krajnje vrijeme da se to desi te da sve ono što je prošlo proceduru bude imenovano i da postoji određena raspodjela među narodima, ali da SDA želi novi dogovor koji podrazumijeva da sve ostane isto, osim pozicije Uprave za indirektno oporezivanje.

"Ako je tako ja se slažem, ali da se deblokira sve to i da se konačno završi ta priča", rekao je Dodik.

Juče smo u pojedinim strankama pokušali saznati detalje u vezi s imenovanjem rukovodilaca institucija BiH, međutim nekoliko zvaničnika nam je reklo da je to sve na liderima partija te da su oni jedini koji mogu govoriti o detaljima.

Ono što se zna jeste da su konkursi i procedure za imenovanje završeni, između ostalih za SIPA i Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) kojom bi trebalo u naredne četiri godine da upravljaju Srbi. Takođe, i kada je riječ o Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova te JP "Službeni list BiH" procedure su pri kraju i samo se čeka da Savjet ministara BiH ta imenovanja stavi na dnevni red.

"Srpski klub u Predstavničkom domu parlamenta BiH neće učestvovati ni u kakvim aktivnostima sve dok na nivou BiH ne budu imenovani srpski kadrovi koji su prošli konkursne procedure", rekao je nedavno Nenad Stevandić, predsjednik Srpskog kluba u parlamentu BiH, dodajući da će tek kada budu imenovani direktor RAK-a i SIPA te drugi srpski kadrovi vidjeti da li će glasati da Selmo Cikotić bude izabran za ministra bezbjednosti BiH.

Prema nezvaničnim informacijama i mišljenju pojedinih parlamentaraca, u narednim danima može se očekivati natezanje upravo u vezi sa Cikotićem s obzirom na to da će SDA koja ga je predložila insistirati na tome pod izgovorom migrantske krize, dok će s druge strane i Hrvati i Srbi tražiti da se rješavaju ostala imenovanja koja već mjesecima čekaju upravo volju SDA da budu riješena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije