BiH

Podrška zapadnom Balkanu u borbi protiv terorizma

Podrška zapadnom Balkanu u borbi protiv terorizma
Foto: N.N. | Podrška zapadnom Balkanu u borbi protiv terorizma
Dejan Šajinović

BRISEL - Evropska unija želi da mjere suzbijanja terorizma uklopi u pretpristupne pregovore za zemlje zapadnog Balkana, saopšteno je iz Evropske komisije.

Naime, kako su objasnili, EU je pokrenula projekat vrijedan 1,55 miliona evra s ciljem prevencije radikalizacije u regionu zapadnog Balkana.

"Komisija će podržati region u prevenciji svih oblika radikalizacije u okviru pretpristupnog procesa i implementacije Zajedničkog akcionog plana za suzbijanje terorizma na zapadnom Balkanu", naglasili su oni.

Kako je za "Nezavisne novine" rečeno u Evropskoj komisiji, EU i zapadni Balkan će raditi na pet ciljeva u ovoj oblasti... Prvi se odnosi na usvajanje zakona i jačanje institucija koje treba da se bore protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Drugi cilj se odnosi na mjere prevencije nasilnog ekstremizma i terorizma kroz integraciju, rad u zatvorima i jačanje socijalnih komponenti.

Treći cilj bi trebalo da pospješi razmjenu podataka agencija u regionu i u EU, dok se u četvrtom cilju govori o sprečavanju pranja novca i razbijanju mreža za finansiranje terorističkih grupa.

Peti cilj se, kako nam je rečeno, primarno bavi direktnom zaštitom građana i infrastrukture.

Ove smjernice i ciljevi su, kako nam je objašnjeno, usvojeni na evropskim samitima u junu 2017. i junu 2018, a onda i usaglašeni sa zemljama zapadnog Balkana u maju 2018. kroz Sofijsku deklaraciju i Strategiju za zapadni Balkan Evropske komisije iz februara 2018. godine.

Izvori "Nezavisnih" su nam rekli da ove mjere indirektno imaju veze s povlačenjem SAD iz Avganistana, kako bi se preventivno djelovalo na moguće pojačano djelovanje terorista u regionu.

U najnovijem planu, kako je saopšteno na stranici Evropske komisije, želi se ojačati Mreža za povećanje svijesti o radikalizaciji, kako bi se veći broj aktivnosti sproveo u zemljama zapadnog Balkana.

"Izazovi poput brige o povratku terorističkih boraca sa stranih ratišta i članova njihovih porodica biće rješavani kroz treninge, radionice i studijske posjete koje će se organizovati i u regionu i u zemljama članicama. Cilj je da se poboljša kapacitet zapadnog Balkana da se u skladu s evropskom politikom spriječi pojava radikalizma", kažu oni.

Period implementacije će iznositi 30 mjeseci, a finansiraće se iz druge komponente Instrumenata pretpristupne pomoći.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije