BiH

Podrška zapadnom Balkanu u borbi protiv terorizma

Podrška zapadnom Balkanu u borbi protiv terorizma
Foto: N.N. | Podrška zapadnom Balkanu u borbi protiv terorizma
Dejan Šajinović

BRISEL - Evropska unija želi da mjere suzbijanja terorizma uklopi u pretpristupne pregovore za zemlje zapadnog Balkana, saopšteno je iz Evropske komisije.

Naime, kako su objasnili, EU je pokrenula projekat vrijedan 1,55 miliona evra s ciljem prevencije radikalizacije u regionu zapadnog Balkana.

"Komisija će podržati region u prevenciji svih oblika radikalizacije u okviru pretpristupnog procesa i implementacije Zajedničkog akcionog plana za suzbijanje terorizma na zapadnom Balkanu", naglasili su oni.

Kako je za "Nezavisne novine" rečeno u Evropskoj komisiji, EU i zapadni Balkan će raditi na pet ciljeva u ovoj oblasti... Prvi se odnosi na usvajanje zakona i jačanje institucija koje treba da se bore protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Drugi cilj se odnosi na mjere prevencije nasilnog ekstremizma i terorizma kroz integraciju, rad u zatvorima i jačanje socijalnih komponenti.

Treći cilj bi trebalo da pospješi razmjenu podataka agencija u regionu i u EU, dok se u četvrtom cilju govori o sprečavanju pranja novca i razbijanju mreža za finansiranje terorističkih grupa.

Peti cilj se, kako nam je rečeno, primarno bavi direktnom zaštitom građana i infrastrukture.

Ove smjernice i ciljevi su, kako nam je objašnjeno, usvojeni na evropskim samitima u junu 2017. i junu 2018, a onda i usaglašeni sa zemljama zapadnog Balkana u maju 2018. kroz Sofijsku deklaraciju i Strategiju za zapadni Balkan Evropske komisije iz februara 2018. godine.

Izvori "Nezavisnih" su nam rekli da ove mjere indirektno imaju veze s povlačenjem SAD iz Avganistana, kako bi se preventivno djelovalo na moguće pojačano djelovanje terorista u regionu.

U najnovijem planu, kako je saopšteno na stranici Evropske komisije, želi se ojačati Mreža za povećanje svijesti o radikalizaciji, kako bi se veći broj aktivnosti sproveo u zemljama zapadnog Balkana.

"Izazovi poput brige o povratku terorističkih boraca sa stranih ratišta i članova njihovih porodica biće rješavani kroz treninge, radionice i studijske posjete koje će se organizovati i u regionu i u zemljama članicama. Cilj je da se poboljša kapacitet zapadnog Balkana da se u skladu s evropskom politikom spriječi pojava radikalizma", kažu oni.

Period implementacije će iznositi 30 mjeseci, a finansiraće se iz druge komponente Instrumenata pretpristupne pomoći.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije