BiH

Radmanović: Zakon o spoljnim poslovima mora ići od početka, nemojte dozvoliti da prođe šapatom

Radmanović: Zakon o spoljnim poslovima mora ići od početka, nemojte dozvoliti da prođe šapatom
Foto: Nedžad Uglješa | Zakon o spoljnim poslovima BiH prvi put pred poslanicima od Dejtonskog sporazuma

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma BiH otpočeli su raspravu o Prijedlogu zakona o vanjskih poslovima Bosne i Hercegovine.

Josip Brkić, zamjenik ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, rekao je da se ovaj Zakon po prvi put nalazi u proceduri od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Zakon su jasno definisane procedure provođenja spoljne politike. 2018. godine je započela procedura za izradu ovog Zakona, a 2021. godine obavljena je javna rasprava i nismo dobili nikakve ni prijedloge ni sugestije. Ne znači da je ovo idealan tekst i voljeli bi da smo imali veću inkluziju svih onih koji se bave vanjskih poslovima", rekao je Brkić.

On je rekao da je Savjet ministara BiH jednoglasno utvrdio Prijedlog zakona o vanjskih poslovima, te da je cilj Zakona uokviriti ponašanje svih onih koji se bave vanjskom politiom i artikulišu je na svjetskoj sceni.

"Svi govore da Bosna i Hercegovina treba da govori jednim glasom. Ovaj prijedlog pomaže da se više čuje glas institucija Bosne i Hercegovine", rekao je Brkić.

Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, BiH rekao je da se radi o vrlo važnom Zakonu te da se godinama nije moglo doći do saglasnosti.

"U zemlji kao što je BiH Zakon o spoljnim poslovima BiH je jako važan. Po Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH vodi spoljnu politiku", rekao je Radmanović dodajući da je neko iz Predsjedništva BiH trebalo danas biti prisutno.

On je rekao da na raspravi o Zakonu o spoljnim poslovima BiH nema ni predsjedavajućeg ni zamjenika predsjedavajućih Savjeta ministara BiH i samo to bi bilo dovoljno da ustanemo i kažemo da nećemo o tome raspravljati.

On je rekao da je Zakon donesen tiho i da se Zakon mora donijeti sa širokom javnom raspravom, a ne da tiho prođe Savjet ministara sa brojnim greškama.

"Teško ga je ovako usvojiti. U njemu nije dovoljno dato značaja ravnopravnosti naroda u Bosni i Hercegovini", rekao je Radmanović dodajući da adekvatno u Zakonu nije zastupljen ni Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

On je rekao da je nemoguće Zakon ispraviti amandmanima i da zakon mora ići od početka, uvažavajući široku raspravu, Predsjedništvo BiH i onih koji se razumiju u ovu problematiku.

"Nije slučajno da ga nismo uspjeli usvojiti sve ove godine. Ovaj put je došao šapatom i nemojte dozvoliti da prođe šapatom", rekao je Radmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije