BiH

Pratite nas na Google news

Selaković i Trivić: Značajna sardnja pri njegovaju i čuvanju obiičaja

Selaković i Trivić: Značajna sardnja pri njegovaju i čuvanju obiičaja
Foto: Srna | Selaković i Trivić: Značajna sardnja pri njegovaju i čuvanju obiičaja
Srna

BEOGRAD- Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković saglasili su se danas da je zajedničko predstavljanje sadržaja iz kulture veoma značajno za očuvanje nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta Srba u dijaspori.

Sagovornici su se na sastanku u Beogradu saglasili da je veoma značajna i saradnja pri njegovanju i očuvanju običaja, kao i saradnja sa Srpskom pravoslavnom crkvom i eparhijama u inostranstvu.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske saopšteno je da su Trivićeva i Selaković razgovarali o zajedničkim programima učenja srpskog jezika u dijaspori, razmjenama učenika kroz edukativne kampove, te zajedničkim kulturnim programima predstavljanja na međunarodnoj sceni.

"Zajednički cilj je da mlade generacije koje stasavaju u dijaspori očuvaju svijest o pripadnosti srpskom identitetu, pri čemu veliku ulogu imaju obrazovanje i kultura. Pravo na upotrebu maternjeg jezika je ključno za očuvanje nacionalnog identiteta, stoga ćemo nastojati da stvorimo mogućnosti da djeca u dijaspori po jedinstvenom nastavnom planu i programu Republike Srpske i Srbije uče srpski jezik i ćirilicu, ali i istoriju i kulturu", rekla je Trivićeva.

Trivićeva i Selaković zajedno su posjetili Hram Svetog Save u Beogradu, gdje je u toku unutrašnje uređenje.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije