BiH

Sjećanja iz "Jasenovca" ne jenjavaju

Sjećanja iz  "Jasenovca" ne jenjavaju
Foto: N.N. | Sjećanja iz "Jasenovca" ne jenjavaju
Bojana Živanić

DONJA GRADINA - U "Jasenovcu" sam proveo šest mjeseci. Skoro svaki dan mi kroz glavu promiču slike i sjećanja stradnja i ružnih scena iz Donje Gradine - kazani i jedno parče hljeba na nas petoro.

Ovako za "Nezavisne" kaže Rajko Jovanić, preživjeli logoraš ozloglašenog koncentracionog logora "Jasenovac", koji je danas, kao i brojni drugi građani RS, njeni zvaničnici, predstavnici Srbije i diplomatskog kora u BiH, prisustvovao komemorativnom skupu Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida logora "Jasenovac" u Donjoj Gradini.

Podsjećamo, u "Jasenovcu" je umoreno oko 700.000 osoba, od toga 500.000 Srba, 40.000 Roma, 32.000 Jevreja, 20.000 djece, 127.000 antifašista različitih nacionalnosti.

Jovanić se turobnih dana prisjetio sa suzama u očima i istakao da je imao šest godina kada je zarobljen. Na putu iz sela Žuljevac, kod Novog Grada, priča Jovanić, njega, kao šestogodišnje dijete, i njegovu porodicu presreli su pripadnici tadašnje NDH u jednoj od obližnjih šuma, a od tada, kako kaže, oca nije vidio.

Milinko Skrobić, takođe jedan od preživjelih logoraša, kazao je da je u ovom ozloglašenom logoru izgubio oca, dva brata i 18 bližih rođaka.

"Bio sam dijete kada sam zarobljen. Nikad nikom ne bih poželio da mu se dogodi ovo što se desilo meni, čak ni najgorem neprijatelju, a kada sam napokon izašao odatle, vidio potok, patke i zelenilo, zaboravio sam i na glad i na izmučenost. Taj osjećaj ne mogu opisati riječima", priča Skrobić.

Dobrila Kukolj, predsjednica Udruženja preživjelih logoraša iz Banjaluke, kazala je da je u "Jasenovcu" zarobljena kao desetogodišnje dijete.

"Te grozne slike su mi svaki dan pred očima. Prljava voda, kazani, jauci majki koje su vapile za djecom. I dan-danas osjećam neopisivu bol kada se sjetim mučenja u Donjoj Gradini", kaže Kukoljeva.

Milorad Dodik, predsjednik RS, istakao je da je koncentracioni logor "Jasenovac" bio projekat Nezavisne Države Hrvatske (NDH), te da za ovaj zločin nikad niko nije odgovaro.

"Ovdje sam dolazio svake godine i prije nego što sam postao ovo što jesam. Ovo mjesto je uvijek tjeralo čovjeka da zaćuti jer nema šta da kaže. Ovaj zločin ni dan-danas nema zvaničnu kategorizaciju kao genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. Iako je ovo mjesto koje navodi čovjeka da ćuti, moramo govoriti kako ovakav zločin ne bi bio zaboravljen", poručio je Dodik i dodao da su Jasenovac i Donja Gradina mjesta tužnog i kobnog sjećanja za Srbe na kojima su utihnuli životi mnogih njihovih sunarodnika i predaka. Naglasio je da se zločin u "Jasenovcu" ne može ni zaboraviti, a ni oprostiti, iako, kako kaže, to pravoslavna vjera propovijeda.

"Ubijali su nas gdje su stigli, bez povoda. Očigledno su u tome uživali jer nikada nisu stali, prestali, čuli zov i plač majke i djeteta. Ovu priliku bih iskoristio i da pozovem na mir među ljudima i ako ne možemo da živimo zajedno, možemo da živimo u miru jedni pored drugih", naglasio je Dodik.

Maja Gojković, predsjednica Narodne skupštine Srbije, kazala je da je Srbija garant mira u regionu.

"Suočavanje s prošlošću, pokajanje i prihvatanje odgovornosti moraju biti iskreni i u skladu s poštovanjem univerzalnih ljudskih vrednosti", navela je Gojkovićeva i naglasila da se o zločinima u vrijeme NDH mora govoriti kako se više nikome ne bi dogodili.

"Srpska je morala nastati kako se ne bi ponovio zločin kakav se desio u Jasenovcu", naglasio je Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, i istakao je da je Srbija pod vlašću Aleksandra Vučića garant mira u regionu.

Lider SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je "Jasenovac" "majka svih zločina na ovim prostorima", čije su razmjere nesagledive. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović poručio je da je obaveza srpskog naroda da nikada ne zaboravi strašne zločine u logoru "Jasenovac". Komemorativnom skupu prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premijer RS Željka Cvijanović i ministri iz Vlade, Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH, američki ambasador u BiH Marin Kormak, Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH i drugi visoki zvaničnici.

Žrtve

  • 500.000 Srba
  • 40.000 Roma
  • 32.000 Jevreja
  • 20.000 djece
  • 127.000 antifašista različitih nacionalnosti

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 4

alsladojevic1973

Bajaga ja ne vidje kite IJEM da nemas pijeteta prema zrtvama ali ipak sa nekog ljudskog elementa zamolio bi te da se malo smiris i da prestanes da provociras sa svojim an od zrtava Jasenovca nema ama bas nista sa desavanjima u o bi trebao da sam shvatis..

Bajga_mostar

Pa kad je o kitama vec rijec nabijem na KITU SVE SRBE IZ JASENOVCA OASCAD JEDNA OPET CE TE DOBITI PO GUZICI ZA SREBRENICU 100 za jeenoga pa ti racunaj mamu ti jebem

zivanovic

Medjunarodna komisija za istinu o Jasenovcu je pre vise godina utvrdila da su u Jasenovckom sistemu hrvatskih logora za istrebljenj Srba, Jevreja i Roma Hrvati ubili preko 700 000 Srba, 23 000 Jevreja i 80 000 Roma, medju kojima je bili 110 000 dece ispod 14 godina starosti. Cifre navedene u ovom clanku nisu tacne. Profesor jub Zivanovic, Predsednik Medjiunarodne komisije za istinu o Jasaenovcu, London, Velika Britanija

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije