BiH

Pratite nas na Google news

Sjednica Kolegijuma o posebnoj sjednici Parlamenta Srpske

Sjednica Kolegijuma o posebnoj sjednici Parlamenta Srpske
Foto: N.N. | Sjednica Kolegijuma o posebnoj sjednici Parlamenta Srpske
N.N.

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zakazao je za danas sjednicu Kolegijuma na kojoj bi trebalo da bude utvrđen termin održavanja i prijedlog dnevnog reda 14. posebne sjednice parlamenta.

U skladu sa Poslovnikom, zakazivanje posebne sjednice zatražila je jedna trećina narodnih poslanika, a zahtjev su potpisali poslanici klubova SNSD-a, DNS-a, Demosa, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

Za dnevni red posebne sjednice predložili su razmatranje i zauzimanje stava o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

U obrazloženju zahtjeva za sjednicu potpisani poslanici navode da je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično sprovodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba.

“Na ovaj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH glasovima PDP-a i SDS-a pristupio je sramnom prekrajanju istorije i marginalizovanju stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu. Tražimo da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav o ovom veoma značajnom pitanju za Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini”, navodi se u zahtjevu.

Sjednica Kolegijuma Narodne skupštine zakazana je za 11.00 časova u prostorijama ove institucije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije