BiH

Suđenje Dudakoviću: Jeličić svjedočila o ubistvu supruga

Suđenje Dudakoviću: Jeličić svjedočila o ubistvu supruga
Foto: N.N. | Suđenje Dudakoviću: Jeličić svjedočila o ubistvu supruga
Srna

SARAJEVO - Na suđenju generalu Atifu Dudakoviću i još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine, svjedok Tužilaštva BiH Mara Jeličić rekla je da joj je suprug Čedo ubijen 15. septembra te godine kada je iz Sanskog Mosta krenuo u selo Vrtače po invalidska kolica za djecu.

Jeličićeva je u Sudu BiH ispričala da je sa bolesnim suprugom i dvoje djece invalida na početku rata iz Bihaća, gdje su živjeli, otišla u vikendicu u selu Vrtače, u opštini Bosanski Petrovac.

"Iz sela smo 19. avgusta 1995. otišli u Sanski Most. Muž je sa djeverom Jovom 15. septembra 1995. pošao nazad u Vrtače po invalidska kolica za djecu koja su ostala u vikendici i nikad se nisu vratili", izjavila je Jeličićeva, dodajući da je njihov nestanak prijavljen Crvenom krstu u Sanskom Mostu.

Jeličićeva je navela da se odmah nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma vratila u Bihać.

"Posmrtni ostaci djevera su ekshumirani na Mioču i sahranjeni u Vrtači. Moj suprug do danas nije pronađen", izjavila je Jeličićeva.

Odgovarajući braniocima tokom unakrsnog ispitivanja, ona je rekla da nema nikakva direktna saznanja o tome ko je i kada ubio njenog supruga i djevera Jovu.

Navela je i da suprug nije bio vojno angažovan, da je imao radnu obavezu i bio čuvar u motelu u Petrovcu, te da nije imao oružje.

Odgovarajući sudiji Željki Marenić na pitanje da li se raspitivala o nestanku supruga, Jeličićeva je rekla da zna samo da su krenuli u Vrtaču i da im se u Medenom Polju gubi svaki trag.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području opština Bihać i Cazin.

Osim Dudakovića, optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani "Šiljo", Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani "Pumparica", Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani "Ejko" i "Šeširdžija", Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starijeg životnog doba, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih se još traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Predmet u odnosu na Aleta Hodžića je razdvojen nakon što je Sud zaprimio nalaz timskog vještačenja i on će biti posebno dovršen kada se za to steknu uslovi.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. juni.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije