BiH

Pratite nas na Google news

Tunander: Za Markale odgovorne Izetbegovićeve snage

Tunander: Za Markale odgovorne Izetbegovićeve snage
Tunander: Za Markale odgovorne Izetbegovićeve snage
Srna

STOKHOLM - Profesor Ola Tunander sa Instituta za mirovne studije u Oslu tvrdi da mu je više izvora saopštilo da je zaključak NATO istrage u vezi sa bombardovanjem sarajevske pijace Markale bio da su za to odgovorne snage pod kontrolom Alije Izetbegovića.

Norveški profesor sa bliskim vezama u NATO savezu ispričao je da su mu predstavnik kriznog štaba NATO, predsjedavajući u vojnom komitetu NATO Vigleik Eide, te kasniji norveški ministri odbrane i spoljnih poslova saopštili da je zaključak istrage bio da je za bombardovanje odgovorna “bosanska strana”, kako je nazvao snage pod kontrolom Izetbegovića.

"Svi su rekli da je zaključak NATO bio da se radilo o bosanskom napadu na vlastito stanovništvo. Ali ovo nikad nije saopšteno javno",  rekao je Tunander tokom konferencije pod nazivom “Nordijski razgovori o miru” u švedskom gradu Degerforsu.

On je tokom predavanja “Poslije Libije – Sirija i stalne članice Savjeta bezbjednosti UN”, upoređivao propagandu iz Libije i Sirije sa onom iz rata u BiH.

"Izgleda da je uobičajeno da se, na primjer, uoči odluka u UN, izvode takozvane “folsfleg operacije”, dakle prevare napadom na vlastito stanovništvo, da bi na taj način bio dat legitimitet vojnoj intervenciji", rekao je norveški stručnjak.

Na konferenciji pod nazivom “Nordijski razgovori o miru” učestvovalo je više organizacija i mirovnih aktivista iz Švedske, Norveške i Danske, a među njima bila je i organizacija “Justicija Paks Veritas” sa sjedištem u Stokholmu, koja se bavi pitanjima konflikata u bivšoj Jugoslaviji.

Konferencija je održana od 9. do 11. avgusta, a prvi put je organizovana prošle godine, takođe, u gradu Degerforsu.

Za granatiranje sarajevske pijace Markale Haški tribunal osudio je srpskog generala Stanislava Galića, dok se taj ratni zločni nalazi i u optužnicama protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije