BiH

Vlada Kantona Sarajevo formirala koordinacioni tim za pitanja migranata

Vlada Kantona Sarajevo formirala koordinacioni tim za pitanja migranata
Foto: N.N. | Vlada Kantona Sarajevo formirala koordinacioni tim za pitanja migranata
Srna

SARAJEVO - Vlada Kantona Sarajevo formirala je danas Koordinacioni tim za pitanja migranata, koji treba da obezbijedi i uredi organizovan i bezbjedan prihvat migranata.

Ovaj tim će se u koordinaciji sa Ministarstvom bezbjednosti BiH, Službom za poslove sa strancima BiH, kao i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH baviti pitanjima utvrđivanja pravnog statusa, prava na prihvat, smještaj, ishranu, zdravstvenu zaštitu, kao i načina ostvarivanja prava na socijalnu pomoć lica kojima je priznata međunarodna zaštita u BiH, saopšteno je iz kantonalne Vlade. 

Zadatak Koordinacionog tima biće i da razmotri raspoloživost smještajnih kapaciteta u saradnji sa nadležnim državnim institucijama, te da pokuša iznaći mogućnost privremenog smještaja migranata u objekte u kojima se mogu obezbijediti prihvatljivi uslovi boravka, kako bi od nadležnih institucija bio uspostavljen adekvatan institucionalni nadzor u vrijeme njihovog boravka na području Kantona Sarajevo. 

Ovaj štab je nadležan i za koordiniciju aktivnosti sa UNHCR-om i drugim nadležnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama, s ciljem zakonitog postupanja i ispunjavanja međunarodnih obaveza na planu prihvata migranata i njihovog humanitarnog zbrinjavanja u BiH. 

Za predsjednika Koordinacionog tima za pitanja migranata imenovan je kantonalni premijer Adem Zolj, a za njegovog zamjenika je imenovana ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović. 

Članovi Vlade Kantona Sarajevo su od Ministarstva unutrašnjih poslova u kontinuitetu bili informisani o pitanju migranata na području ovog grada, pa su na današnjoj sjednici pohvalili pripadnike Kantonalnog MUP-a, Uprave policije i komesara zbog profesionalnog i korektnog obavljanja zadataka i poslova u vezi sa ovom problematikom. 

Na današnjoj sjednici od nadležnih institucija BiH zatraženo je da u skladu s ovlaštenjima preduzimaju adekvatne mjere i o njima informišu niže nivoe vlasti. 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije