BiH

Za sada ništa od smjene Špirića

Za sada ništa od smjene Špirića
Foto: Nedžad Uglješa | Za sada niša od smjene Špirića

SARAJEVO - Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH nije danas prihvatila zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kojim se poziva Komisija da privremeno suspenduje njenog predsjedavajućeg Nikolu Špirića, poslanika SNSD-a, do hitnog izjašnjenja Komisije o medijskim navodima da je falsifikovao zaključke Komisije.

Špirić je izjavio medijima, nakon što je prekinuta sjednica, da Komisija nije prihvatila ni drugi zaključak Predstavničkog doma kojim se od Zajedničke komisije traži da Domu dostavi informaciju o tome da li je Špirić uputio OBA zaključke koje Komisija nije usvojila.

On je istakao da je protiv zaključaka Predstavničkog doma glasalo sedam od 12 članova Komisije, a da je za njih bilo pet.

„Nisam htio da predsjedavam Komisijom dok se ona prethodno ne izjasni o zaključcima Predstavničkog doma“, istakao je Špirić. 

On tvrdi da je Komisija došla do dva zaključka od kojih je jedan da OBA Komisiji dostavi dopis koji su dostavili PIK-u i OHR-u o stastanku u Mostaru.

„Kako je moguće da ode informacija međunarodnim adresama, a da ih nema Komisija. Ako je to ista informacija koju je Bakir Izetbegović poslao Tužilaštvu BiH i ostalim protiv sam toga da služba bude megafon bilo koje političke partije. I to je najveća opasnost u ovoj zemlji“, upozorio je Špirić. 

Špirić je naglasio da je protiv toga da služba uvede u modus svoga rada verbalni delikt, što sada imamo u Turskoj.

On je zapitao da li će biti snage da se svi uhvate u koštac sa realnim problemima koji su problemi, ne samo OBA-e, nego problemi u BiH.

„Protiv sam toga da oni koji su dio obavještajne zajednice budu mete obavještajne zajednice i to je najveća opasnost. Protiv sam toga da u multinacionalnoj zemlji ostane ovakav princip rada, jer to stvara komociju mnogima da daju i paušalne i pogrešne ocjene o radu službe“, rekao je Špirić.

Fahrudin Radončić (SBB), član Komisije  rekao je da današnji sastanak Komisije nije donio pomake u iznalaženju rješenja za probleme koji opterećuju rad te službe.

„Današnji sastank nije riješio teški kadrovski sukob u vrhu OBA-e. Imamo situaciju da glavni inspektor nema kompetencije, po nečijem mišljenju, da kontroliše iznutra  transparentnost i zakonitost rada  i to može uzrokovati ozbiljne probleme“, smatra Radončić. 

On tvrdi da u vrhu OBA-e imamo, ne samo kadrovski, nego i legalistički sukob koji dobija dramatične razmjere.

Prema njegovom mišljenju, Bošnjci su najzainteresovaniji da obavještajna služba radi strogo po zakonu, jer kada nije radila, kada je postojao AID, bilo je mnogo leševa - Ugljen, Leutar, Herenda itd.

„Lično, kao SBB smatram da se u najboljem smislu da sačuvamo obavještajnu službu moraju i dalje ulagati značajni napori da ona postane snažna i jaka i da odgovori prvenstveno antiterorističkim i drugim svojim bezbjednosnim zadaćama i da to ovaj menadžment, s direktorom koji jeste najveći krivac, neće moći da iznese, ukoliko se politika, političari, Parlament i vlast ne uključe na odgovoran način“, upozorio je Radončić.

Na novinarsko pitanje da li su članovi komisije razgovarali sa direktorom OBA-e Osmanom Mehmedagićem, odgovorio je da on uopšte ne razgovaram s direktorom OBA-e.

„Sa njim Bakir razgovora, mi drugi nemamo tu privilegiju“, naglasio je Radončić.

Darko Babalj (SDS), član Komisije kazao je da je na sjednici usvojen i zaključak da OBA radi u skladu sa zakonom.  

On tvrdi da će Komisija u nastavku sjednice raspravljati da li je Špirić uputio OBA zaključke koje Komisija nije usvojila.

Damir Bećirović (DF) i Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka stava su da bi na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma trebalo uputiti zahtjev za smjenu Špirića iz Zajedničke komisije.

Bećirović je rekao da je današnja sjednica prekinuta,a da će naknadno biti određen termin njenog nastavka.

Današnja sjednica najavljena je kao sastanak članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA-e BiH sa Izvršnim obavještajnim komitetom i rukovodstvom OBA-e.

Bariša Čolak (HDZBiH), rekao je da nema govora o tome da je Damir Bevanda, glavni inspektor OBA-e prekršio ili pogazio bilo koju zkaonsku odredbu

„Štoviše, mislim da je u dosadašnjem ponašanju kao inspektor osobak ojai nsistira na zkaonitosti unutar OBA-e U nekim državama glavni jnspektor je  izvan same službe baš da bi se došlo do više zkaonitosti i objektivnosti u smaoj službi, jer ovo je izuzetno važna agencija pogotovo kada se ima u vidu Bih kao višenacionalna zajednica“, kazao je Čolak.

Smatra da u narendom periodu  Bezbjendosno-obavještajni odbor treba da  ponese svoj dio odgovornosti i da da odrješene ruek glavnom inspektoru da radi svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije