Analize

Za sezonce trnovit put do zaposlenja

Za sezonce trnovit put do zaposlenja
Za sezonce trnovit put do zaposlenja

BANJALUKA, PODGORICA - Pred sezonskim radnicima iz BiH, koji već godinama, uglavnom u ljetnim mjesecima, poneku platu zarade u Crnoj Gori, našla se snažna prepreka.

Problem je u Zakonu o strancima, koji je u susjednoj državi u cjelini počeo da se primjenjuje prije nekoliko mjeseci, a koji strancima u velikoj mjeri ograničava zapošljavanje.

Ili, da pojednostavimo primjerom - bh. konobari će na Crnogorskom primorju moći da se uhljebe samo ako među Crnogorcima nema dovoljno radne snage, ili ukoliko nezaposleni s evidencije neće da rade poslove za koje su kvalifikovani.

S obzirom na to da se, baš kao i ostale zemlje u regionu, ni Crna Gora ne može pohvaliti niskom stopom nezaposlenosti, logično je da je za bh. sezonce put do zaposlenja u toj državi posut trnjem.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, ističe da je riječ o velikom problemu za naše radnike koji su bili angažovani u Crnoj Gori.

"Bojim se da će doći do viška radnika zaposlenih u našim firmama koji su predviđeni za rad u Crnoj Gori. Biće to veliki problem. U svakom slučaju, to je zakon druge države i na to ne možemo da utičemo", naglasila je Vrabičićeva.

Crnogorski zakon nije jedini problem

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, ističe da za ovdašnje kelnere, kuvare isobarice crnogorski zakon o strancima nije jedini problem.

"Prvo, mislim da će Crna Gora ove sezone imati manje gostiju zbog odnosa prema Rusiji, ali i zbog odnosa prema Srbiji", naveo je Savanović.

On dodaje da će dobar dio naših radnika, uprkos novom zakonskom rješenju, pronaći način da se zaposli u Crnoj Gori, odnosno da će raditi na crno.

"Biće ih manje zaposleno odavde, ali će sigurno biti onih koji će otići da rade u Crnu Goru", naveo je Savanović.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS, pita se ko će u Crnoj Gori raditi ako bude spuštena rampa za naše radnike.

"Pola Banjaluke, kada je riječ o ugostiteljima, odlazi dolje da radi u ljetnim mjesecima. Bez naših radnika, crnogorsko ugostiteljstvo ne može da radi", ispričao je Tatić.

Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH, kaže da je, usljed novonastale situacije, jedino preostalo da bh. vlasti potpišu s vlastima u Crnoj Gori sporazum po uzoru na sporazume koje smo potpisali s nekim drugim evropskim državama.

"Poznato je da je masa naših ljudi u sezoni radila dolje", kaže Sejdić.

Snežana Kaluđerović, koordinator u crnogorskom Centru za građansko obrazovanje, ocijenila je da se spomenutim zakonskim rješenjem strancima u Crnoj Gori u velikoj meri ograničava zapošljavanje uopšte, a naročito sezonsko zapošljavanje.

 

"Za ona radna mjesta za koja već postoji evidentirani kadar u Crnoj Gori praktično se zabranjuje 'uvoz' nove radne snage", kaže Kaluđerovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije