BiH

Završen sastanak lidera: Moguće ponovno odgađanje izbora

Završen sastanak lidera: Moguće ponovno odgađanje izbora
Foto: Nedžad Uglješa | Završen sastanak lidera u Istočnom Sarajevu: Moguće ponovo odgađanje izbora

ISTOČNO SARAJEVO - Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović dogovorili su danas na sastanku da rasprava o ovogodišnjem budžetu ide u skraćenu proceduru kako bi što prije bio usvojen. Takođe dogovorena su i neka imenovanja, a Dodik je najavio da postoji mogućnost da izbori ponovo budu odgođeni.

Dodik je rekao da SNSD nema problem da se izbori održe, iako nisu zadovoljni novoizabaranim članovim CIK-a, ali da neće praviti problem.

On je rekao da se razgovaralo i o izborima u Mostaru, te da je SNSD stava da treba još o tome da se razgovara kako bi se obezbijedila konstitutivnost Srba.

Istakao je da za to ima dovoljno vremena, ali da je ipak moguće da se izbori ponovo odgode, i to za prvu polovinu decembra.

"Predstavnici srpskog naroda nisu učestvovali oko razgovora i rješenja za Mostar. Zbog toga smo tražili da se uključe Srbi i osigura ravnopravnost pogotovo na mjesto savjetnika. Da se u komisija za gradska područja osigura ravnopravna uloga. Rečeno je da bi trebalo do izbora da se riješi pitanje konstitutivnosti Srba u kantonima. Partneri su to prihvatili", rekao je Dodik.

Govoreći o budžetu, lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik objasnio je da bi cijela procedura trebalo da bude gotova do 21. jula.

"U petak da bude u Predstavničkom domu kako bi do 21. ovog mjeseca Dom naroda završio proceduru", rekao je Dodik.

Kada je riječ o imenovanjima, Dodik je rekao da je ostao princip raspodjele kakav je ranije postojao, ali je moguće da se partneri dogovore o određenim rotacijama.

Lider SDA rekao je da je na sastanku dogovoreno sve osim imenovanja direktora Uprave za indirektno oporezivanje.

On je rekao da postoji određenih problema s hrvatskom stranom koja je prema njegovim riječima "iziritirana imenovanjima u CIK-u".

"Srpska strana je to prevazišla tako da se kreće u imenovanja. Selmo Cikotić će biti predložen od strane premijera Zorana Tegeltije u četvrtak. Kreće se s imenovanjima SIPA, RAK itd.", rekao je Izetbegović.

Što se tiče imenovanja za direktora SIPA, Izetbegović je rekao da SDA neće kočiti izbor Darka Ćuluma na tu poziciju.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je nakon sastanka da je bilo riječi o o tri tačke dnevnog reda, Proračun, Izborni zakon za Mostar i Kadroviranje.

"Ništa se nismo dogovorili, ali ostaje ono stanje kao do sada", kazao je Čović.

Dodao je da će HDZ glasati protiv imenovanja ministra bezbjednosti.

"Pozicije koje su 36+6, nastavljamo se dalje bilateralno dogovarati. Što se tiče imenovanja ministra sigurnosti, stav HDZ-a će biti protiv jer smo tako koaliciono dogovorili. Sve dok se CIK bude nalazio u ovom sastavu, da ćemo se prema tom tijelu odnositi na takav način", rekao je Čović i dodao:

"Nama je prihvatljivo da Direkciju za oporezivanje dijelimo sa bilo kim. SIPA je srpsko mjesto, RAK također i u četvrtak može već biti na Vijeću ministara."

Što se tiče Izbornog zakona u Mostaru, Čović je rekao da je to već sve dogovoreno i da će sutra bide zavšeno na sjednici Doma naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije