BiH

Završna riječ odbrane u Hagu: Mladić je nevin, kriv je samo što je Srbin

Završna riječ odbrane u Hagu: Mladić je nevin, kriv je samo što je Srbin
Završna riječ odbrane u Hagu: Mladić je nevin, kriv je samo što je Srbin
Agencija

HAG - Odbrana generala Ratka Mladića tvrdila je danas u završnoj reči pred Haškim tribunalom, da je dokazala da general Mladić "nije kriv" za genocid i druge zločine tokom rata u BiH, za koje je optužen.

- General Mladić je nevin čovjek - rekao je njegov branilac Branko Lukić.

Lukić je naglasio da je general Mladić, po tužilaštvu, "kriv samo zato što je Srbin i što je branio srpski narod u ratu koji su drugi započeli".

Mladić je, kako je kazao Lukić, svoj narod branio "u skladu sa zakonom" od neprijatelja koji se služio "islamskim fanatizmom" kako bi došao na vlast.

Po braniocu, tužioci su tokom procesa odgovornim za zločine u BiH proglasili "svakoga ko je Srbin".

- To nije ništa drugo nego nedozvoljiva kolektivna krivica - ocijenio je advokat Lukić.

On je "nedozvoljivom" nazvao "politiku Tužilaštva" o "kolektivnoj krivici svih Srba za udruženi zločinački poduhvat", kao i "okrivljavanja generala Mladića za sve zločine koje su počinili znani i neznani".

Kao "apsurd", zasnovan na "selektivnom" prikazivanju dokaza optužbe, branilac je naveo da bi "zajedno sa Mladićem proglašen krivim mogao biti svaki oficir koji je ikada služio u bilo kojoj armiji".

Lukić je rekao da su se tužioci oslanjali na "propagandu i manjkave dokaze da bi osudili Mladića".

Branilac je, pored toga, optužio i dvojicu od trojice sudija da su "izričito Mladića proglasili krivim na drugim suđenjima, pijre nego što je on imao šansu da se brani".

To se odnosi na predsedavajućeg Alfonsa Orija (Alphons Orie) i sudiju Kristofa Fligea (Christoph Flugge), koji su ranije izrekli osuđujuće presude Mladiću podređenim oficirima Stanislavu Galiću i Zdravku Tolimiru, kao i Momčilu Krajišniku.

- Istorija će vama suditi - da li je pravda bila zadovoljena i da li se vidjelo da je zadovoljena - poručio je Mladićev branilac sudijama.

Osvrćući se na dokazni postupak Tužilaštva, Lukić je rekao da su tužioci nastojali da generala Mladića prikažu kao "superčovjeka" koji je "znao sve i kontrolisao svakoga u BiH".

Po tužiocima, "Srbi su sami djelovali u vakuumu", a Muslimani i Hrvati bili su samo "nevini posmatrači", tvrdio je Mladićev branilac.

Naprotiv, general Mladić i Srbi bili su napadani od "paravojski", poput Patriotske lige i Zelenih beretki, ali i od Armije BiH, Hrvatskog vijeća odbrane, "Hrvatske vojske koja je ilegalno prešla u BiH", ali i od NATO i Unprofora koji su "stali na njihovu stranu i... upotrijebili smrtonosnu silu protiv Srba".

Lukić je kazao i da se Stranka demokratske akcije spremala za rat još 1990, pod rukovodstvom Alije Izetbegovića koji je "došao na vlast zagovarajući islamski fundamentalizam i nadmoć nad Srbima".

Mladićev branilac podsjetio je da je Izetbegović bio 1983. osuđen zbog Islamske deklaracije u kojoj je napisao da "nema mira između islamskih i neislamskih institucija" i kao cilj naveo "uspostavljanje islamske vlasti rušenjem neislamske".

- Srbi su morali da se brane radi golog opstanka - kazao je Lukić. Kao dokaz da je Izetbegović sprovodio sveti rat, džihad, odbrana je prikazala snimke njegove smotre mudžahedina i fotografijama glava koje su oni odsijecali Srbima.

Odbrana nastavlja završnu riječ.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (74) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Tužioci su u završnoj reči tvrdili da su dokazali Mladićevu krivicu i zatražili da mu bude izrečena doživotna kazna.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije