Društvo

"Bingo" s partnerima čisti rijeke i jezera

"Bingo" s partnerima čisti rijeke i jezera
Foto: Nedžad Uglješa | "Bingo" s partnerima čisti rijeke i jezera

SARAJEVO - Kompanija "Bingo" zajedno s "Henkelom", Organizacijom "Eko-život" i Ronilačkim klubom "Bosna" peti put organizuje zajednički projekat zaštite voda, odnosno rijeka i jezera u BiH pod motom "Zajedno za čiste vode BiH".

Tatjana Paunoski, iz kompanije "Bingo", kaže da akcija počinje 31. decembra ove godine te da će ovog puta u projekat biti uključene i osnovne škole.

"Od proljeća krećemo već sa školama u Tuzli. Plan je da djecu iz osnovnih škola dovedemo kada ronioci budu izvlačili smeće iz rijeka kako bi najmlađi mogli da vide šta sve bude u vodotocima", ističe Paunoski i dodaje da je ova kompanija vrlo aktivna kada je u pitanju ekologija te da su vrlo često i proizvodi koji su ekološki prihvatljivi na akcijama u ovoj kompaniji.

Hrvoje Gavrančić, iz Ronilačkog kluba "Bosna", ističe da u jednoj akciji iz rijeka i jezera izvuku oko 100 tona smeća, koje nakon toga treba posebno deponovati.

"Nažalost, općine i inspekcije su inertne i nemaju baš sluha za ove probleme", ističe on.

"Naš posao u ovoj akciji je da smeće izvučeno iz rijeka i jezera na pravi nači deponijumo", rekao je Džana Halilović iz Organizacije "Eko-život". Tvrdi da je svijest građana o ekologiji na niskom nivou te da prema njihovim saznanjima u BiH postoji više od 10.000 deponija.

Admir Suljević, predstavnik kompanije "Henkel", kaže da je ovo mali jubilej i da je zadovoljan saradnjom s partnerima. Ističe da je cilj kampanje uticati na svijest građana i uključiti ih u akcije čišćenja rijeka i jezera u BiH. Dodaje da je "Henkel" radio još nekoliko projekata koji su društveno korisni, poput "crvenih noseva", muzičkih kutaka za djecu sa posebnim potrebama, kao i sadnju.

Kompanija "Bingo" sa svojim partnerima petu godinu zaredom sprovodi ovu akciju kako bi pomogla da se koliko-toliko u BiH sačuvaju vode, ali i da kroz kupnju u njihovim marketima kod građana probudi svijest o tome da kupuju razgradljive deterdžente i druge artikle koji su ekološki prihvatljivi. U protekle četiri godine iz rijeka i jezera izvučeno je između 6.000 i 7.000 tona smeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije