Društvo

Debata u Banjaluci: Fantomski portali ugrožavaju ozbiljne medije

Debata u Banjaluci: Fantomski portali ugrožavaju ozbiljne medije
Foto: N.N. | Fantomski portali ugrožavaju ozbiljne medije
Ljiljana Radić

BANJALUKA - U BiH je neophodan set zakona o transparentnosti vlasništva medija i njihovog finansiranja, kao i zakona o oglašavanju jer to su dva zakona koja su važna kao dopuna i kompletiranje medijske legislative u BiH.

Rekla je ovo danas Ljiljana Zurovac, direktorica programa Vijeća za štampu u BiH, nakon debate u Banjaluci pod nazivom "Transparentnost finansiranja medija iz javnih budžeta", koja je održana u organizaciji Vijeća za štampu.

Prema njenim riječima, to će biti poslato u parlamentarnu proceduru jer je od izuzetnog značaja i pravi velike probleme, posebno u online medijima.

"U online sferi, koju želimo zadržati slobodnom, imamo puno neuređenog prostora jer imamo neodgovorne osobe koje otvaraju veb-portale, nazivaju se medijima, uzimaju marketinški kolač, a ne znamo ko stoji iza njih. To ugrožava profesionalnost ozbiljnih medija, koji rade u javnom interesu", rekla je Zurovac.

Istakla je da je cilj današnje debate da se dobije što više dobrih prijedloga.

"Između ostalih prijedlog je i da mediji treba da budu finansirani iz javnih budžeta, ali na način da to ide po transparentnom javnom pozivu i da se tačno znaju uslovi ko može i na koji način da pristupi tom tenderu, kakav program da ponudi, kakvi rezultati će biti i na koji način će biti utrošen taj novac. Dakle, da oni koji daju novac nemaju uticaj na uredničku politiku, a da se uredništvo potrudi da javnosti pruži kvalitetan sadržaj", ističe ona i napominje da ovi zakoni moraju biti usvojeni ako želimo da zadržimo slobodne medije.

I Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, ukazao je na značaj zakona o transparentnosti vlasništva medija.

"Imamo medije iza kojih ne znamo ko stoji, a trebalo bi da je transparentno ne samo ko je pravno lice koje je vlasnik medija, već da znamo koje fizičko lice ima udio u nekim javnim kompanijama, u akcijama ili drugim subjektima koji takođe mogu pokazati zašto je takva uređivačka politika koju taj medij sprovodi", kazao je Vukelić.

Rekao je da je to u RS posebno važno kada je u pitanju internet i brojni portali koji zagađuju medijski prostor, nemaju impresum, a javni servisi ih prenose.

"Postoji ideja da se online mediji označe na one koji imaju impresume, redakcije koje plaćaju poreze, da bi se vidjelo ko poštuje kodeks i ko se razlikuje od onih koji zagađuju medijski prostor", kazao je Vukelić.

Milkica Milojević, član UO Udruženja "BH novinari", rekla je da u dodjeli novca ključ mora biti javni interes.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Proces regrutacije i selekcije kandidata obavlja kompanija Kolektiv, Agencija Posao.ba.

Najčitanije