Društvo

Debata u Banjaluci: Fantomski portali ugrožavaju ozbiljne medije

Debata u Banjaluci: Fantomski portali ugrožavaju ozbiljne medije
Foto: N.N. | Fantomski portali ugrožavaju ozbiljne medije
Ljiljana Radić

BANJALUKA - U BiH je neophodan set zakona o transparentnosti vlasništva medija i njihovog finansiranja, kao i zakona o oglašavanju jer to su dva zakona koja su važna kao dopuna i kompletiranje medijske legislative u BiH.

Rekla je ovo danas Ljiljana Zurovac, direktorica programa Vijeća za štampu u BiH, nakon debate u Banjaluci pod nazivom "Transparentnost finansiranja medija iz javnih budžeta", koja je održana u organizaciji Vijeća za štampu.

Prema njenim riječima, to će biti poslato u parlamentarnu proceduru jer je od izuzetnog značaja i pravi velike probleme, posebno u online medijima.

"U online sferi, koju želimo zadržati slobodnom, imamo puno neuređenog prostora jer imamo neodgovorne osobe koje otvaraju veb-portale, nazivaju se medijima, uzimaju marketinški kolač, a ne znamo ko stoji iza njih. To ugrožava profesionalnost ozbiljnih medija, koji rade u javnom interesu", rekla je Zurovac.

Istakla je da je cilj današnje debate da se dobije što više dobrih prijedloga.

"Između ostalih prijedlog je i da mediji treba da budu finansirani iz javnih budžeta, ali na način da to ide po transparentnom javnom pozivu i da se tačno znaju uslovi ko može i na koji način da pristupi tom tenderu, kakav program da ponudi, kakvi rezultati će biti i na koji način će biti utrošen taj novac. Dakle, da oni koji daju novac nemaju uticaj na uredničku politiku, a da se uredništvo potrudi da javnosti pruži kvalitetan sadržaj", ističe ona i napominje da ovi zakoni moraju biti usvojeni ako želimo da zadržimo slobodne medije.

I Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, ukazao je na značaj zakona o transparentnosti vlasništva medija.

"Imamo medije iza kojih ne znamo ko stoji, a trebalo bi da je transparentno ne samo ko je pravno lice koje je vlasnik medija, već da znamo koje fizičko lice ima udio u nekim javnim kompanijama, u akcijama ili drugim subjektima koji takođe mogu pokazati zašto je takva uređivačka politika koju taj medij sprovodi", kazao je Vukelić.

Rekao je da je to u RS posebno važno kada je u pitanju internet i brojni portali koji zagađuju medijski prostor, nemaju impresum, a javni servisi ih prenose.

"Postoji ideja da se online mediji označe na one koji imaju impresume, redakcije koje plaćaju poreze, da bi se vidjelo ko poštuje kodeks i ko se razlikuje od onih koji zagađuju medijski prostor", kazao je Vukelić.

Milkica Milojević, član UO Udruženja "BH novinari", rekla je da u dodjeli novca ključ mora biti javni interes.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije