Društvo

Formiran Savjet za mlade Republike Srpske

Formiran Savjet za mlade Republike Srpske
Formiran Savjet za mlade Republike Srpske

BANJALUKA - U Banjaluci je danas formiran Savjet za mlade Republike Srpske, a za vršioca dužnosti predsjednika Savjeta imenovana je ministar porodice, omladine i sporta Nada Tešanović.

Prioriteti Savjeta za mlade biće zapošljavanje, stambena problematika i obrazovanje. 

Tešanovićeva je nakon konstitutivne sjednice Savjeta izjavila Srni da su zapošljavanje i neriješeno stambeno pitanje najveći problem mladih, te da ima dosta stvari gdje se sa malo sredstava može doći do dobrih rezultata.

Ona je istakla da je u Srpskoj različit način vrednovanja diploma iz Srbije, odakle dolazi veliki broj ljudi koji zbog neusklađenosti naziva pojedinih zanimanja na ovim prostorima imaju problema.

Prema njenim riječima, i mladima u ruralnom dijelu Srpske treba omogućiti da imaju barem jedan dio onoga što imaju mladi u gradu.

Na dnevnom redu Savjeta naći će se dosta toga što interesuje mlade, ističe Tešanovićeva, te dodaje da će se zajedničkim radom posredstvom različitih resora  lakše doći do rješavanja osnovnih problema mladih ljudi.

"Cilj je da se formira grupa iz različitih ministarstava, jer imamo iste dodirne tačke, probleme i sredstva izdvojena za mlade. Dešava se da neke gotovo iste stvari radimo odvojeno ne znajući jedni za druge. Upravo će ova koordinacija biti veoma bitna", rekla je Tešanovićeva.

Ona je navela da su danas određeni koordinatori koji će učestvovati u pripremnim sjednicama Savjeta da bi već na narednom sastanku imali prijedloge za akcioni plan sprovođenja omladinske politike za 2013. godinu.

Koordinatori će se sastati krajem januara, dok će Savjet za mlade raditi kvartalno, a po potrebi i više, rekla je Tešanovićeva, te dodala da će u rad Savjeta biti uključeno i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Sjednici su prisustvovali ministar zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić, ministar rada i boračko–invalidske zaštite Petar Đokić, predsjednik Odbora za pitanja djece, mladih i sporta u Narodnoj skupštini Nikola Baštinac i predstavnik Omladinskog savjeta Republike Srpske.

Zbog obaveza sjednici nisu prisustvovali ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije