Društvo

Husein Smajić iz Bugojna neimar i zvonar crkve

Husein Smajić iz Bugojna neimar i zvonar crkve
Husein Smajić iz Bugojna neimar i zvonar crkve
Nikola Vidačković, FOTO: V. Tripić

BUGOJNO - Hrišćanska crkva stara najmanje 700 godina pronađena u Bugojnu veliko je otkriće, ali isto tako veliki je potez što je njenu obnovu u potpunosti platio Husein - Huso Smajić (64) iz Bugojna, koji o ovom zdanju redovno brine.

Prilikom otkopavanja na zemlji Smajića je pored ostataka crkve pronađeno i 12 pokojnika, od kojih je jedan broj bio prekriven svilom, zlatom i baršunom, tako da je sigurno da se radi o kraljevskoj porodici. Pretpostavlja se da  je u prvom grobu, najvećem i najraskošnijem, sahranjena kraljica Jelena Gruba, koja je prijesto naslijedila od supruga i koja je vladala u periodu od 1395. do 1398.

Huso, kako ga zovu prijatelji, je platio sve što je dosad izgrađeno i istraživano iz svog džepa. Kako kaže, niko od nadležnih iz Federacije BiH i same države nije htio da učestvuje u tome, što je sramota.

"To je naša stvarnost, mi ćemo prije pustiti da ovako nešto propada nego da ovdje imamo toliko turista da ne možemo proći. To je valjda ta politika koja nam dolazi iz Sarajeva", kaže Smajić.

Zemlja u kojoj je pronađeno istorijsko blago u vlasništvu je porodice Smajić od 1953. godine. Kupili su je Husini pokojni roditelji i dalje prenijeli njemu, koji je sasvim slučajno otkrio šta se nalazi par metara ispod zemlje.

"Radili smo na akumulaciji za jednu malu centralu ovdje i tako došli do prvih otkrića", govori Huso.

Stari grad Vesela straža, kako je pravi naziv bogatog lokaliteta, sada je mjesto dostojno svake pohvale. Stara crkva je sređena i očuvana od zaborava, tu su i veliki krst, slika Isusa, zvono, konak i mali objekat ukopan pod zemljom gdje su uredno očišćene i spremljene kosti svih pokojnika.

S Husom se ekipa "Nezavisnih" srela u dvorištu crkve u Bugojnu, gdje je došao da se vidi i porazgovara s ocem Slavišom Đurićem, bugojanskim sveštenikom.

"Pop Slaviša je veliki čovjek i pravi prijatelj, a danas je takvih malo", tvrdi Huso.

Zbog toga što ljude ne dijeli po vjeri i naciji Huso je, kaže, imao dosta problema, stalno sluša pogrdne nazive koji su mu upućeni, priče kako ga treba izbaciti iz Islamske zajednice i slično, ali on ne mari.

"Šta ja znam što se tako ponašaju, valjda im smeta ta crkva što se gradi", ističe Huso.

Koliko ga ne interesuju priče zlonamjernih, kako kaže, pokazao je i time što rado zvoni na zvoniku izgrađenom pored stare crkve, jer za Husu crkva koju gradi nije ništa negativno nego objekat tolerancije, ljubavi i mira.

Na Vaskršnji/Uskršnji ponedjeljak na Veseloj straži su imali izložbu eksponata i druženje.

Huso kaže da je pozvao predstavnike sve tri najveće konfesije u BiH, ali da se "njegovi" nisu odazvali.

"Svi su se odazvali osim pripadnika Islamske zajednice. Stvarno ne znam šta je s tim ljudima. Ne razumijem takvo ponašanje, a ovamo se stalno priča o suživotu i cjelovitoj BiH", kaže on.

Dodaje da mu je teško što niko iz IZ nije došao na taj dan, ali opet mu je srce bilo puno kada se toliki broj drugih ljudi pojavio na druženju.

Srba povratnika malo

Slaviša Đurić, pravoslavni sveštenik u Bugojnu, kaže da je srpskih povratnika u tom gradu malo - oko 300. Prije rata u Bugojnu je bilo skoro 10.000 Srba. Parohijski dom, crkva i drugi objekti u vlasništvu hrišćanske crkve paljeni su nekoliko puta. Uprkos tome, crkva u kojoj on služi posjeduje nekoliko knjiga starih i po dva-tri vijeka.

"Od 2013. do 2015. godine nismo imali nijedno krštenje u Bugojnu. Prošle i ove samo po jedno", kaže otac Slaviša.

Na groblju iza crkve sahranjeni su i preci Aleksandra Vučića, novoizabranog predsjednika Srbije. Svega kilometar od crkve u mjestu Čipuljić žive i članovi porodice Vučić, a to su Drago i Anđelka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije