Društvo

Ključevi od stana vratili mladi bračni par kući iz tuđine

Ključevi od stana vratili mladi bračni par kući iz tuđine
Foto: N.N. | Ključevi od stana vratili mlade bračne parove kući iz tuđine

DOBOJ - Trinaest mladih bračnih parova odlučilo je da umjesto kao podstanari svoj zajednički život započnu i potomke podižu u stanovima čiju kupovinu će im sufinansirati Gradska uprava Doboj, a ključeve stambenih jedinica uručila im je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Marija i Aleksandar Ristić koji su ranije posao pronašli u inostranstvu odlučili su da se vrate i život nastave u Doboju, te kupe stan veličine 65 kvadratnih metara čiju će skoro polovinu sufinansirati grad.

"Slušajući druge putem društvenih mreža našu sreću smo potražili van granica naše zemlje u Minhenu, radili smo do 12 sati bez vremena za sebe. Kada smo vidjeli prvu dodjelu ključeva odlučili smo da se vratimo kući u svoj rodni kraj. I evo izabrali smo model jedan, imamo krov nad glavom, zaposleni smo", rekla je Marija Ristić.

Za drugi model finansiranja odlučili su se Dragana i Dario Gavrić koji će izdvojiti 30 procenata vrijednosti nekretnine, a 70 procenata će biti obezbijeđeno iz gradskog budžeta.

"Sigurno bi mnogo, mnogo godina trajala sama štednja i kupovina jer suština i ovog jeste da se plati 30 procenata nekretnine što je velika olakšavajaća okolnost za mlade bračne parove, za mlade ljude uopšteno", smatra Dario Gavrić kojem je poznato da je rođenjem trećeg djeteta supružnici postaju potpuni vlasnici stana.

Odluka o sufinansiranju 100 stanova mladim bračnim parovima usvojena je u septembru prošle godine, a nakon tri javna poziva ukupno je 31 stambena jedinica dobila svoje vlasnike.

"Raduje me da već imamo i prinove... Jedna supruga nije tu, nego je u porodilištu, to je gospođa Simić (Sanja)  želim da im čestitam od srca, i da požure da donesu treći rodni list i da grad jednistavno izbriše se iz vlasništva njihovih stanova, da proširuju svoje porodice", poručio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

"Za onog ko zasniva svoju porodicu obezbijediti krov nad glavom je izuzetno važna stvar i to je neka od prvih pretpostavki i srećna sam što je lokalna administracija Doboja prepoznala to, i što su zajedno i sa našim srpskim članom Predsjedništva, i sa institucijama na republičkom nivou uspjeli da realizuju", rekla je Željka Cvijanović, predsjednica RS, te poželjela sreću mladim bračnim parovima.

Prije nego što je uručila ključeve stanova predsjednica RS je sa gradonačelnikom Doboja i poslanicima u Predstavničkom domu bh. parlamenta Obrenom Petrovićem i Sanjom Vulić obišla gradilište sportske dvorane za koju je kamen temeljac položen prije dvije godine.

Sedamdesetak radnika preduzeća "Proda mont" trenutno izvodi grube građevinske radove.

"Bilo je neophodno da se u startu ukloni stara, dotrajala sportska dvorana i nakon toga krenulo se u realizaciju zemljanih radova... Trenutno se radi na izgradnji armirano betonskih stubova, greda i podkonstrukcije. Te radove planiramo da završimo oko Nove godine čime bi se stekli uslovi da se postavlja krovna konstrukcija", rekao je Goran Prodić, direktor preduzeća "Proda mont".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije