Kršenje autorskih prava: Niko ne odgovara za krađu fotografija

Nikolina Aleksić

BANJALUKA, SARAJEVO - Iako su Zakonom o autorskim pravima i srodnim pravima Bosne i Hercegovine fotografije, kao autorsko djelo, formalno zaštićene, kršenja istih su svakodnevna i niko za to ne odgovora.

Vrati na vijest

Komentari 1

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Prijavi se!

Nemate napravljen nalog? Registrujte se!

Registrujte se!

Za registraciju vam je potrebna email adresa koja će ujedno biti i korisničko ime. Nakon potvrđivanja naloga putem email adrese odaberite nadimak preko kojeg će vas drugi čitaoci prepoznavati.

Nevidljivi su svi podaci koje ste upisali, kao i email adresa, osim nadimka.

Nadimak će aplikacija napraviti od dijela email adrese. To možete promijeniti nakon aktivacije naloga u dijelu za upravljenje nalogom.

Ukoliko ste prijavljeni, nalogu možete pristupiti u padajućem meniju koji se nalazi u gornjem desnom uglu, klikom na svoj nadimak i odabirom stavke "Podešavanja".

uqdqfykdypnhimthxo

Kojim imenom bi se trebala nazvati pojava, kada jedne dnevne novine, koje same krse osnovna ljudska prava, izmedju ostaloga i odredbe Zakona o autorskom i srodnim pravima, pisu o tome kako se ta prava ne postuju, odnosno navode neke od primjera masovne zloupotrebe istih.
Nerealno je ocekivati da se u takvim novinama stvari nazovu pravim imenom, odnosno da se imenom i prezimenom navedu pravi krivci za haotično stanje u BiH, kada je u pitanju primjena važećih Zakona koji se odnose na zaštitu i ostvarivanje autorskih i srodnih prava u BiH.
Nerealno je očekivati da u kvazinezavisnim novimama prozovu nadležne iz kvazinadležne agencije za zaštitu i ostvarivanje autorskih prava AMUS(koji godišnje operu oko 5 000 000 KM), kao i nadležno Tužilaštvo BiH, koje ništa ne čini po pitanju zaštite prava obespravljenih autora.
Ništa čudno u ovoj prokletoj avliji.