Društvo

Šeranić primio buster dozu vakcine: Objasnio razliku između treće i buster doze

Šeranić primio buster dozu vakcine: Objasnio razliku između treće i buster doze
Foto: Srna | Ministar Šeranić primi buster dozu vakcine protiv korone

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić vakinisao se danas u Institutu za javno zdravstvo u Banjaluci buster dozom vakcine moderna protiv virusa korona.

Šeranić je ranije vakcinisan i revakcinisan ruskom vakcinom sputnjik V.

"I kao građaninu i zdravstvenom radniku želja mi je da promovišem vakcinaciju. Primio sam buster dozu, takozvana pojačivač doza", rekao je Šeranić.

Pojasnio je i napravio razliku između treće doze vakcine i buster doze.

"Treća doza je doza, koja ide u redovnom režimu protokola davanja vakcine, prije svega za imunokompromitovane osobe. Buster doza se koristi kao pojačivač imunog odgovora", objasnio je Šeranić.

Do sada revakcinisano 268.000 građana

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Banjaluci da nije zadovoljan odzivom građana na vakcinaciju protiv virusa korona, ističući da je do sada obje doze primilo 268.000 građana.

Šeranić je naveo da je resorno ministarstvo, zajedno sa Institutom za javno zdravstvo, u posljednjih godinu i po činilo sve da građane informiše šta je vakcina i na koji način djeluje.

"Vidjećemo šta možemo da učinimo da to povećamo. Istraživanja pokazuju da lica koja neće da se vakcinišu uglavnom ne znaju zašto to neće. Kad ljudi ne znaju zbog čega neće da se vakcinišu mi ne znamo kako da djelujemo na njih", rekao je novinarima Šeranić, koji je danas u Institutu vakcinisan buster dozom modernine vakcine.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, Šeranić je naglasio da ponovo lagano raste broj zaraženih, ali da je dobro da nema većeg skoka broja hospitalizovanih.

"Ulazimo u period akutnih respiratornih infekcija. Očekujemo da pored virusa korona i druge akutne respiratorne infekcije budu u zamahu u ovom periodu, tako da je preventivno djelovanje veoma važno", rekao je Šeranić.

Šeranić je istakao da je upravo buster doza pojačivač, koji ima za cilj da podigne nivo imunog odgovora kada istekne šest mjeseci od revakcinacije protiv virusa korona.

On je dodao da je vakcinacija najbolji preventivni vid zaštite od virusa i respiratornih oboljenja.

Šeranić je potvrdio da u pojedinim zemljama EU postoji problem sa čitanjem kodova na potvrdama o revakcinaciji građana iz BiH, te da će u narednim danima Republika Srpska potencirati potpisivanje određenih sporazuma između institucija u BiH kako bi ovo pitanje na što efikasniji način bilo riješeno.

Govoreći o nedostaku lijeka za liječenje epilepsije u Republici Srpskoj, Šeranić je rekao da zdravstvene ustanove imaju adekvatnu količinu, ali da je potrebno da medikament bude dostupan i roditeljima oboljele djece koji bi mogli da djeluju kod kuće u slučaju epileptičnih napada.

Šeranić je naglasio da će Ministarstvo u narednom periodu nastojati da se ovo pitanje dugoročno riješi, odnosno da se sagleda šta je potrebno da bi se lijek pripremao u apotekama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije