Društvo

Partner MKF novčano podržao firme koje čuvaju okoliš

Partner MKF novčano podržao firme koje čuvaju okoliš
Foto: Ustupljena fotografija | Partner MKF novčano podržao firme koje čuvaju okoliš

Racionalno korištenje resursa i očuvanje okoliša preduslov su budućeg zelenog ekonomskog razvoja za kojeg se, u skladu sa Evropskim zelenim planom kojim se zemlje nastoje usmjeriti na razvoj moderne, resursno učinkovite i konkurentne privrede, priprema i Bosna i Hercegovina.

I dok su u našoj zemlji još uvijek rijetke kompanije koje u okviru svog poslovanja vode računa da ostave što manji CO2 otisak, svaki vid podrške onima koje već posluju po eko prinicipima, a planiraju ih i dodatno unaprijediti, znači i direktnu podršku transformaciji ekonomije naše zemlje u tzv. zelenu ekonomiju.

Upravo s tim ciljem projekat Budi neko, posluj eko! pokrenula je Partner mikrokreditna fondacija iz Tuzle, raspisavši nagradni konkurs na koji su se mogli prijaviti vlasnici malih i mikro biznisa koji djeluju na području cijele Bosne i Hercegovine, a registrovani su za proizvodnu, uslužnu, poljoprivrednu i prerađivačku djelatnosti. Osnovni uslov bio je da prezentuju svoje pozitivne prakse brige o očuvanju okoliša uz garanciju da će novčana sredstva u iznosu od 5.000 KM za osvojeno prvo mjesto, 3.000 KM za osvojeno drugo mjesto i 1.000 KM za osvojeno treće mjesto, iskoristiti za realizaciju projekata zaštite životne sredine. Nakon komisijske procjene odabranih prijava, danas su zvanično predstavljeni pobjednici projekta.

“Kroz različite aspekte našeg poslovanja promovišemo energijsku efikasnost i očuvanje životne sredine, ali svoj doprinos razvoju zelene ekonomije u BiH željeli smo dati i kroz podršku drugima, odnosno podršku poslovanja mikro i malih preduzeća koje već sprovode pozitivne poslovne prakse ekološkog i održivog razvoja. Tako smo i pokrenuli projekat Budi neko, posluj eko! na koji su se prijavile firme s područja cijele BiH sa svojim dobrim praksama i opisom načina na koji su uključene u rješavanje ekoloških problema i zaštitu okoliša, bilo da djeluju u smjeru smanjenja otpada, bave se recikliranjem, brinu o zelenim površinama ili praktikuju ekološki prihvatljivo i održivo poslovanje korištenjem obnovljivih izvora energije i eko sirovine”, pojasnila je Selma Jahić, direktorica sektora podrške Partner MKF.

Uručene nagrade firmama: Kesa iz Sarajeva, Food Outlet Globus iz Banje Luke i Ekomir iz Prijedora

Prvo mjesto osvojila je Naida Okan, vlasnica firma Kesa iz Sarajeva, koja je razvila tehnologiju recikliranja i ponovne upotrebe korištenih plastičnih vrećica od kojih pravi kvalitetne predmete za višekratno korištenje: trendi cekere, torbe, ruksake, kabanice, zaštitnu opremu. Svojim radom tako uspješno djeluje na očuvanju životne sredine, a portfolio proizvoda kontinuirano raste.

"U Bosni i Hercegovini godišnje se koristi više od 1,2 milijarde plastičnih vrećica, koje predstavljaju veliki problem za okoliš. Našim radom mi zagađenje smanjujemo i pravimo novu vrijednost. Mjesečno proizvedemo 1.900 cekera te veliki broj ostalih proizvoda. Ponosna sam što na poslovima pripreme materijala za šivenje angažujemo osobe sa invaliditetom i intelektualnim poteškoćama", istakla je Okan zahvalivši se Partneru na vrijednoj donaciji koju će usmjeriti na dizajn, te za osmišljavanje i šivanje linije novih proizvoda.

Oduševljenje projektom nije krila ni drugoplasirana Marinka Stojić, koja je, potaknuta činjenicom da se u Bosni i Hercegovini dnevno uništi ili baci oko 500 tona hrane koja nije došla do krajnjeg kupca, još 2019. otvorila prvu Outlet trgovinu hrane u Banjoj Luci, koja je ujedno i prva takva trgovina na prostoru Republike Srpske.

"S etičkog, ekonomskog i ekološkog gledišta bacanje hrane nije prihvatljivo, jer hranu neki ljudi teško priušte, prilikom proizvodnje iscrpljuju se prirodni resursi poput tla i vode a bacanjem se zagađuje okoliš. Stoga Food Outlet Globus otkupljuje skladišne viškove, robu kraćeg roka trajanja i oštećene ambalaže, ali ispravne za konzumaciju, i prodaje po znatno nižim cijenama", otkriva Marinka i dodaje kako je s ciljem smanjenja zagađenja okoliša plastikom nedavno Food Outlet Globus u upotrebu uveo aparat za deterdžente u rinfuzi kojim će se reducirati upotreba plastične ambalaže, a što je svakako novitet na bh. tržištu.

Zahvaljujući Partneru, kupovinom terenskog vozila, kojim će zamijeniti upotrebu više manjih vozila za transport robe od dobavljača do centra za prodaju, ova firma će značajno smanjiti potrošnju goriva, odnosno svoj utjecaj na zagađenje zraka koje nastaje ispuštanjem štetnih izduvnih gasova iz automobila.

Trećeplasirana je firma Ekomir iz Prijedora koja se bavi sakupljanjem, sortiranjem, preradom i isporukom ambalažnog otpada krajnjem kupcu. Kao jedan od pionira u BiH u ovoj djelatnosti, formirali su vlastitu sakupljačku mrežu na prostoru lokalne zajednice koju čine odgovarajući kavezi instalirani na frekventnim mjestima kao što su škole i institucije, a trenutno upošljavaju deset radnika.

"Zahvaljujemo se Partneru MKF na nagradi koju planiramo iskoristiti za izradu edukativnih letaka kojima ćemo pomoći djeci ali i odraslima da raspoznaju oznake na PET ambalaži, dok ćemo ostatak novca usmjeriti za nabavku drobilice Weima WLK 4, koja će nam omogućiti brži i efikasniji rad", kazao je Ostoja Kojić, direktor Ekomira naglasivši da su njihove buduće poslovne ambicije usmjerene na proširenje vlastite sakupljačke mreže, uključivanje drugih materijala ambalažnog otpada u proces sakupljanja te prerada pojedinih frakcija u finalni proizvod (prerada folije u regranulat) koje će, nada se, rezultirati zapošljavanjem novih radnika, ali svakako imati i ekološku i socijalnu dobrobit za društvo.

Nove kreditne linije za zelena ulaganja i mikropoduzetništvo

Direktor Partnera MKF, Senad Sinanović podsjetio je kako ovo nije prvi projekat usmjeren na očuvanje životne sredine. Naime, različitim aktivnostima u zajednici, ali i kreditnim proizvodima koje plasira, ova Fondacija kontinuirano djeluje u smjeru zaštite okoliša.

"Skoro prije deceniju napravili smo pionirske korake u stimulisanju mjera očuvanja okoliša i energije, jer smo bili prva mikrokreditna organizacija koja je u regionu, uz podršku Fonda za zeleni razvoj (GGF) započela sa finansiranjem mjera energijske efikasnosti, a nastavili je sa Programom finansiranja zelene ekonomije (GEFF) u okviru koje klijentima nudimo povrat sredstava do 20%. Naš osnovni motiv bio je da uvođenjem ove kreditne linije, vrlo povoljne za našu opću populaciju, podržimo unaprjeđenje životnog standarda našeg stanovništva, smanjimo štetno djelovanje na zrak i emisiju CO2, a ujedno efikasnije koristimo energiju“, istakao je Sinanović i najavio da će na osnovu kredita u iznosu od 4 miliona eura kojeg je Partner MKF u svrhu zelenog ulaganja dobio od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), novom, drugom po redu GEFF linijom u narednom periodu kreditirati stanovništvo.

"Osim ove linije namijenjene za dekarbonizaciju ekonomije ubrzo očekujemo i novu kreditnu liniju u iznosu od 10 miliona KM od Njemačke razvojne banke (KfW) za obrte i mikropoduzetnike gdje ćemo nuditi povrat od 10% za ulaganje u mjere energijske efikasnosti, čime ćemo finansijski podsticati njihovo poslovanje", zaključio je Sinanović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije