Društvo

Potrebna jača saradnja vladinog i nevladinog sektora protiv nuklearnog otpada

Potrebna jača saradnja vladinog i nevladinog sektora protiv nuklearnog otpada
Foto: N.N. | Potrebna jača saradnja vladinog i nevladinog sektora: Zajedničkim snagama protiv nuklearnog otpada

NOVI GRAD - Nevladin sektor u BiH ujedinjen je u rješavanju problema u vezi s odlaganjem otpada na Trgovskoj gori, a sve u interesu zaštite građana, te poručuju da je od izuzetne važnosti i saradnja sa vladinim sektorom.

Mario Crnković iz Udruženja "Green team" Novi Grad kaže da je međusektorska saradnja podjednako bitna u svim oblastima, posebno kada su u pitanju interesi građana.

"Ukoliko to gledamo kroz prizmu opasnosti koje nosi prijetnja odlaganja radioaktivnog, medicinskog i drugih opasnih otpada nadomak rijeke Une, na samu granicu BiH i Hrvatske, dolazimo do toga da dva sektora, koja na prvi pogled imaju različita polazišta, najbolji posao mogu uraditi tek onda kada rade zajedno", kaže Crnković, koji je naglasio da ostvarivanje interesa građana mora biti imperativ.

U Udruženju "Resursni Aarhus centar u BiH" kažu da s obzirom na težinu opasnosti po zdravlje građana koju bi izgradnja ovog objekta imala, naročito jer se radi o izuzetno opasnom otpadu, veoma je važno da sve relevantne institucije BiH pristupe ozbiljno i složno ovom problemu.

"Iz tog razloga pozdravljamo nedavne korake i volju za suradnju koju su predstavnici relevantnih institucija BiH iskazali nevladinom sektoru. Partnerski odnos i adekvatna suradnja nevladinog sektora i predstavnika institucija BiH je neophodna, kako bi na efikasan način prenijeli jasnu poruku Republici Hrvatskoj - da je razgradnja i zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori za građane BiH neprihvatljiva", ističu iz Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH".

U Centru za životnu sredinu poručuju da je krajnje vrijeme da se u pitanjima zaštite sigurnosti i zdravlja građana BiH i životne sredine prestane vršiti podjela.

"Za nevladine organizacije, kao i organe vlada, jedini i najveći prioritet mora biti dobrobit svih građana. Nevladin sektor služi kao korektivni faktor ne zbog pretpostavke da ministarstva ne znaju obavljati svoj posao, već zbog činjenice da je problem zaštite životne sredine kompleksan i zahtijeva uključivanje svih segmenata društva", kažu u Centru za životnu sredinu.

U Institutu za razvoj mladih "Kult" kažu da snažno podržavaju saradnju vladinog i nevladinog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije