Društvo

Proslava pravoslavne Nove Godine: "Piloti" u Višegradu, "Garavi sokak" u Istočnom Sarajevu

Proslava pravoslavne Nove Godine: "Piloti" u Višegradu, "Garavi sokak" u Istočnom Sarajevu
Foto: Grad Banjaluka/Aleksandar Čavić | Proslava prvoslavne Nove Godine: "Piloti" u Višegradu, "Garavi sokak" u Istočnom Sarajevu

BANJALUKA – Mnogi gradovi u Republici Srpskoj večeras organizuju doček pravoslavne Nove godine na otvorenom.

"Garavi sokak" u Istočnom Sarajevu

U opštini Istočno Novo Sarajevo večeras će biti organizovan doček pravoslavne Nove godine na otvorenom tokom kojeg će nastupiti novosadska grupa "Garavi sokak".

Program će početi u 21.00 čas, a od 22.00 časa posjetioce će zabavljati "Garavi sokak", najavljeno je iz kabineta načelnika opštine, koja je doček organizovala u okviru manifestacije "Zima u Istočnom Novom Sarajevu".

Posjetiocima će tradicionalno biti posluženo besplatno kuvano vino, a biće organizovan i vatromet.

Organizovanog dočeka na otvorenom neće biti u drugim opštinama koje su u sastavu Istočnog Sarajeva, kao ni na Jahorini.

Kao i ranijih godina, većina hotela i ugostiteljskih objekata na Jahorini priprema dobru zabavu za doček pravoslavne Nove godine, uz bogatu gastro i velnes ponudu.

Smještajni kapaciteti na Jahorini su poprilično popunjeni, a hotel "Bistrica" za predstojeće praznike je popunjen oko 80 odsto, rekla je Srni portparol Olimpijskog centra "Jahorina" Sanja Ćeremidžić.

"Visina snijega iznosi 35 centimetara, pa će posjetioci moći da uživaju i na stazama ukupne dužine 35 kilometara, jer je kompletan vertikalni transport u pogonu i dostupan za skijaše. Ovog vikenda cijena polupansiona je 80 KM po osobi u dvokrevetnoj sobi", navela je Ćeremidžićeva.

Iz Olimpijskog centra "Jahorina" ističu da se spremaju i za "Egzit" festival koji će na planini biti organizivan u martu.

"Piloti" u Višegradu

Na dočeku pravoslavne Nove godine publiku u Višegradu večeras će zabavljati Kiki Lesendrić i grupa "Piloti".

Program na Trgu Petra Prvog Petrovića NJegoša u Andrićgradu počinje od 22.00 časa, nastupom lokalnog di-džeja, a koncert grupe "Piloti" najavljen je za 23.00 časa.

Tačno u ponoć vatromet će obilježiti nastupajuću Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Za sve posjetioce obezbijeđeni su kuvano vino i čaj, a organizatori koncerta su opština Višegrad i Andrićgrad.

U Derventi doček na Trgu pravoslavlja

Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Derventa organizovaće večeras doček pravoslavne Nove godine na Trgu pravoslavlja.

Doček će biti organizovan na platou ispred Sabornog i spomen-hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Program će početi u 20.00 časova, a nastupiće pjevačica narodne muzike Gordana Lazarević.

U 23.30 časova biće služena molitva u hramu, a u ponoć će čestitiku okupljenima uputiti načelnik opštine Derventa Milorad Simić.

U Tesliću i Stanarima organizovan doček

Na trgovima u Tesliću i Stanarima večeras će biti organizovan doček Pravoslavne nove godine.

Pravoslavnu novu godinu Teslićani će dočekati uz nastup grupe "Regina" i "Racija bend".

Doček organizuje opštinska Turistička organizacija pod pokroviteljstvom načelnika opštine.

Na Gradskom trgu u Stanarima pristune će uz kuvano vino zabavljati lokalni bendovi. Početak programa planiran je u 21.00 čas.

Pokrovitelj dočeka je opština Stanari.

Grad Doboj i opština Petrovo ne organizuju doček ni Pravoslavne ni međunarodne Nove godine.

U Modriči proslava kod crkve u Višnjiku

Doček pravoslavne Nove godine u Modriči biće organizovan u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u prigradskom naselju Višnjik.

Paroh modrički Goran Panjkov rekao je Srni da večerašnji doček pravoslavne Nove godine, prema julijanskom kalendaru, organizuju parohije modričke i opština Modriča.

On je naveo da će u 20.00 časova početi kulturni i zabavni program, u okviru koga će se predstaviti kulturno-umjetnička društva sa područja Modriče, Muzičko društvo "Isidor Bajić", te amaterske muzičke grupe sa područja ove opštine.

U ponoć će biti organizovan vatromet, nakon kojeg će sveštenstvo služiti moleban za nastupajuću 2018. godinu.

Pravoslavna Nova godina zove se još Mali Božić ili Mladi Božić, a 14. januara se obilježava i praznik Svetog Vasilija, koji se u mnogim porodicama slavi kao krsna slava.

Doček na otvorenom u Čajniču

U Čajniču će večeras biti organizovan doček pravoslavne Nove godine na otvorenom, a u programu će učestvovati lokalni umjetnici.

Doček će biti organizovan na platou ispred Doma kulture "Filip Višnjić", dok će se u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice služiti moleban i blagodarenje, saopštili su organizatori - opština Čajniče i Crkvena opština.

"Program počinje u 21.00 čas. Za okupljene će biti obezbijeđeni roštilj i vino, a u ponoć je planiran vatromet i obraćanje načelnika opštine Gorana Karadžića", navedeno je u saopštenju.

Kultna grupa "Lajbah" u Novom Sadu

Bogat muzički i zabavni program očekuje večeras Novosađane koji odluče da pravoslavnu Novu godinu dočekaju na nekoj od 21 lokacije u gradu.

Najatraktvnija je "ponuda" Srpskog narodnog pozorišta, gdje će u velikoj sali od 23.00 časa nastupiti kultna slovenačka muzička grupa "Lajbah".

U maloj sali Srpskog narodnog pozorišta od 21.00 časova nastupiće instrumentalista, kompozitor i pjevač grlenog i vizantijskog stila Slobodan Trkulja.

Svjetsku slavu Trkulja je stekao sa svojim sastavom "Balkanopolis" izvodeći muziku inspirisanu tradicijom, prije svega, Srbije, a potom Balkana.

U pozorišnoj sali Naftne industrije Srbije veče duhovne muzike imaće Divna LJubojević.

Nastup regionalne pop-zvijezde Kaliopi predviđen je u Pozorištu mladih, dok će džez umjetnici Matija Dedić i Zoran Predin nastupiti i novosadskoj Sinagogi.

Na manifestacijama povodom dočeka pravoslavne Nove godine u Novom Sadu nastupiće još 150 umjetnika različitih žanrova i umjetničkih opredjeljenja.

Doček pravoslavne Nove godine organizuje Fondacija 021, koja učestvuje u pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije