Gradovi

Regata "Voda je moć": Osobe s poteškoćama u razvoju uživale na Sani

Regata "Voda je moć": Osobe s poteškoćama u razvoju uživale na Sani
Foto: N.N. | Regata "Voda je moć": Osobe s poteškoćama u razvoju uživale na Sani

KLJUČ - Jedinstvena regata na rijeci Sani pod nazivom "Voda je moć" za osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju održana je protekle nedjelje u organizaciji Udruženja "I mi se budimo" iz Ključa, uz nesebičnu podršku Kajak-kanu kluba Ključ.

U sklopu ovog događaja sudjelovalo je oko stotinu osoba, štićenika i članova udruženja koja okupljaju pomenutu populaciju iz više gradova s područja Unsko-sanskog kantona.

"Ovo je inače treća regata koju organizuje naše udruženje, a prva poslije dvije godine pauze zbog virusa korona. Ranijih godina ovo smo organizovali samo za naše štićenike, a sada smo došli na ideju da sve proširimo i pozovemo naše prijatelje iz drugih gradova", istakla je Azra Blažević, organizatorka i predstavnica pomenutog udruženja iz Ključa.

Prema njenim riječima, ovaj događaj je u potpunosti opravdao očekivanja, a njegovi sudionici su uživali u čarima rijeke Sane, spuštajući se čamcima nizvodno od mjesta Velečevo do lokaliteta Alina luka, dijelom vodotoka dužine oko šest kilometara.

"Raduje nas i zadovoljstvo nam je biti dio ovog događaja, a posebno nam je drago zbog pozitivnih impresija svih učesnika, naročito djece i njihovih roditelja, kojima se svidjela avantura u čamcima. Prije pola mjeseca organizovali smo našu redovnu regatu na rijeci Sani, koja je vremenom prerasla u jednu od najmasovnijih na prostorima Bosne i Hercegovine. Ništa manje zadovoljstva nije bilo ni ovoga puta, rado su se odazvali svi naši članovi kako bismo ovim osobama pokazali da nisu zaboravljene i da smo uz njih", kaže Almir Šertović iz Kajak-kanu kluba Ključ. Među učesnicima regate bili su i mališani Centra "Nada" iz Sanskog Mosta, koji su prepuni pozitivnih utisaka nakon vožnje čamcima rijekom Sanom.

"U naš projekat uključeno je dvadeset mališana koji se susreću s različitim poteškoćama u svome odrastanju, fizičkim i mentalnim barijerama. Za sve njih bila je ovo jedinstvena avantura, svi su srećni, razdragani i puni pozitivnih utisaka. Najveća radost za nas je kada im vidimo osmijehe i sreću na licu i hvala svima koji su došli na ovu ideju", kazala je Amela Omić, socijalna radnica koja vodi brigu o ovoj djeci.

Organizatori su istakli kako ozbiljno razmišljaju da u narednim godinama prošire kapacitete regate i uključe udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine.

"Mislimo da bi to bio pun pogodak i radićemo na tome. Pokušaćemo iskoristiti naša pozitivna iskustva, a nadamo se da ćemo u budućnosti imati jaču podršku vlasti te domaćih i međunarodnih organizacija", kazala je Blaževićeva.

Nakon vožnje rijekom Sanom i okončanja regate, za sve učesnike priređeno je druženje uz zabavne sadržaje na lokalitetu gradske plaže Alina luka nadomak Ključa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije