Gradovi

Roditelji protestuju zbog smanjena broja stručnog kadra u CRIPS-u

Roditelji protestuju zbog smanjena broja stručnog kadra u CRIPS-u
Foto: N.N. | Roditelji protestuju zbog smanjena broja stručnog kadra u CRIPS-u

BANOVIĆI - Udruženje "Leptir" Banovići, koje okuplja roditelje djece sa poteškoćama u razvoju, organizovalo je danas miran protest roditelja ispred prostorija Centra za razvoj inkluzivnih praksi u Banovićima.

Razlog protesta je smanjenje broja stručnog kadra u centru te apeluju na resorno ministarstvo da omogući normalan nastavak rada u narednoj školskoj godini.

Centar razvoj inkluzivnih praksi u Banovićima (CRIPS) postoji tri godine. Oko 50 djece iz Banovića, Kladnja, Živinica i Lukavca, samo prošle školske godine, u Centru je dobijalo usluge logopeda, senzornu, radnu i fizioterapiju te psiholšku podršku, a koja je organizovana i za roditelje. Po novim pedagoškim standardima TK, ostaju samo tri uposlenika.

"Tri zaposlenika ne mogu raditi kao devet. Četiri kabineta će biti prazna i nema tu više fizioterapije, senzorne terapije, itd. Roditelji će biti prinuđeni da te usluge traže na drugim općinama što iziskuje vrijeme novac, čekanje", pojasnio je Mersudin Šehić, koordinator Centra koji ostaje na svom radnom mjestu.

Međutim, njegova kolegica, Mirela Šabanović Efenedić, koja je protekle dvije godine radila u Kabinetu za psihološku pomoć porodici, ne ostaje. Priča da je bilo razgovora za resornim ministrom ranije ali bez uspjeha.

"Mi sada, kada je izašao konkurs, nemamo naše pozicije. Ostaju tri defektologa. U suštini, Centar nije koncipiran da radi sa tri osobe. Sam taj kvalitet i način rada će izgubiti smisao. Ono što najbolnije, odlučuju ljudi koji nas nikada nisu posjetili i oni ne znaju kako izgleda ovaj centar", pojašnjava Šabanović Efendić i dodaje da je ovaj centar i roditeljima i djeci više od običnog objekta te da u njemu dobijaju svaki vid porške, savjeta i pomoći. Pa je tako na njen nagovor, formirano i Udruženje roditelja "Leptir" koje se bori za prava djece sa smetnjama u razvoju te pokušavaju zadržati puni kapacitet rada Centra.

"Je li naša djeca trebaju napuniti 18 godina da imaju znanje djeteta iz prvog razreda? Ovo nam puno znači. I nama roditeljima i djeci", izjavila je Azra Bureković, predsjednica pomenutog udruženja. 

Sa njom se slaže i Jasmina Softić, majka koja dvoje djece dovodi u Centar. Kaže da su tu počeli i pričati jer su imali problema sa govorom, ali i da su poboljšali motoričke sposobnosti.

"Mala stvar je za ono što su uradili reći napredak. To je ogromno, nama roditeljima je značajno. Da dođe do gašenja centra, ne bi samo ugrozili ustanovu, već i nas roditelje, a prvenstveno djecu", kazala je ova majka.

Donošenjem novih Pedagoških standarda i opštih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje, smanjen je djelokrug rada Centra pojašnjavaju iz ministartsva te su ističu da su defektolozi raspoređeni u škole u  drugim opštinama.

"Centar ostaje raditi ali samo za područje opštine Banovića. Imaće tri zaposlenika. Pored toga, mi smo za Osnovnu školu 'Banovići' gdje egzistira CRIP, dali saglasnost na raspisivanje konkursa i prijem još tri asistenta koji će raditi sa više učenika za koje je škola tražila odobrenje", pojasnio je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja TK.

Roditelji tvrde da su početkom avgusta pisali resornom kantonalnom ministru i premijeru TK o ovom problemu te tražili rješenje, ali nisu dobili odgovor.

Inače, najvše korisnika su djeca sa višestrukim smetnjama, a sve češće dolaze i ona iz autističnog spektra. Roditelji tvrde da je i za njih i za djecu Centar najbolja opcija jer na jednom mjestu imaju besplatnu sveobuhvatnu stručnu pomoć, posebno uzimajući u obzir činjenicu da su to uglavnom porodice iz ruralnih mjesta i nezavidnog finansijskog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije