Društvo

Sindikat uprave RS za novu vladu spremio četiri zahtjeva

Sindikat uprave RS za novu vladu spremio četiri zahtjeva
Foto: Jelena Đurđević | Sindikat uprave RS za novu vladu spremio četiri zahtjeva

BANJALUKA – Sindikat uprave RS danas je nakon sjednice na kojoj je bilo riječi o nacrtu budžeta RS i ekonomskim politikama za narednu godinu, istakao četiri osnovna zahtjeva koja će uputiti Vladi RS, među kojima je i donošenja izmjena i dopuna zakona o jedinicama lokalne samouprave kojim bi veliki broj zaposlenih u ovom sektoru bio tehnološki višak.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS, rekao je da se ovim zakonom podrazumijeva da se u jednicima lokalne samouprave broj radnika svede na tri zaposlena na hiljadu stanovnika.

"Ukoliko se takva odredba primjeni u mnogo opština i gradova imaćemo ogroman broj radnika koji će biti tehnololški višak, samim tim će i u Gradskoj upravi Banjaluka biti 250 radnika višak", rekao je Marić.

On kaže da je drugi osnovni zahtjev da Vlada RS mora da planira donošenje novog zakona o državnim službenicima i namještenicima u organima uprave RS, jer oni nisu zadovoljni trenutnim zakonom o državnim službenicima, te da se mora jasno definisati način unapređivanja, jer ukoliko niste politički podobni možete raditi deset godina, a da nećete napredovati u državnoj službi.

Marić je rekao da je treći zahjev koji će uputiti donošenje novog zakona o platama za zaposlene u državnim organima RS iz razloga što u trenutnom zakonskom rješenju u okviru plate obračnati su i topli obrok i regres.

"Kada izbijemo ta dva davanja, dođemo do toga, da čistačica ima platu u Vladi RS od 250 KM, što nije u skladu sa zakonom", rekao je Marić i dodao da isti takav problem imaju i u javnim službama, te je njihov četvrti zahtjev donošenje novog zakona o platama u javnim službama.

"Nećemo dozvoliti da radnici koji rade na budžetu budu diskriminsani na bilo koji način u odnosu na ostale koji svoje zarade primaju iz budžeta ili u nekom drugom sektoru, jer je Zakon o radu jasno rekao da radnik za svoj rad ima pravo na platu, pravo na naknadu za topli obrok i pravo naknade za regres, i to ovakvim zakonskim rješenjem nije izvodljivo u RS", rekao je Marić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije