Društvo

Štrajkači prihvatili Dodikovu ponudu: Sutra dobijaju po dvije naknade za prevoz i topli obrok

Štrajkači prihvatili Dodikovu ponudu: Sutra dobijaju po dvije naknade za prevoz i topli obrok
Foto: Vladimir Stojaković | Štrajkači završili kod Dodika: Željezničari dobili disciplinske prijave zbog nedolaska na posao

BANJALUKA - Radnici ŽRS, koji već deset dana štarjkuju glađu, prihvatili su prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da im sutra budu uplaćene po dvije naknade za prevoz i topli obrok.

Osim toga, plata će im biti uplaćena redovno, dok će preostale dvije naknade za prevoz i topli obrok biti uplaćene u toku sljedećeg mjeseca.

Predstavnici štrajkača oko sat vremena razgovarali su sa predsjednikom Dodikom, koji ih je juče pozvao na sastanak, kako bi pokušali da se dogovore oko prekida štrajka.

Disciplinske prijave

Dragan Peulić, jedan od štrajkača glađu prije sastanka sa Dodikom je naveo da je došao isljednik u željezničku stanicu Banja Luka po naređenju šefa da pita štrajkače da li hoće da daju izjavu, pošto su napisane disciplinske prijave po naređenju generalnog direktora zbog nedolaska na posao.

"Rekao sam da neću dati izjavu pošto sam u štrajku, a da sam svoju izjavu dao 11.09.2017.god kada sam ušao u štrajk", naglasio je Peulić i dodao da su tražili pismeno, ali nisu dobili.

Dok je delegacija štrajkača na sastanku sa predjsednikom Miloradom Dodikom na banjalučku stanicu su stigle prijave.

Uprava Željeznica pozvala na prekid štrajka

Uprava "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) pozvala je radnike da okončaju štrajk glađu i da se vrate svojim redovnim radnim obavezama, te da ne dozvole da njihov težak položaj koriste pojedinci i određene grupe iz Srpske i okruženja radi političke promocije i daljeg urušavanja ŽRS, kao i pokušaja urušavanja institucija sistema Srpske, prenosi Srna.

Iz ŽRS kažu da radnici imaju pravo da izraze svoje nezadovoljstvo, ali da ovakvim vidom protesta ugrožavaju vlastito zdravlje. 

Uprava navodi da se problemi u okviru "Željeznica" mogu i moraju rješavati isključivo u skladu sa zakonom, uz puno razumijevanje trenutnog stanja u kojem se preduzeće nalazi, te je pozvala sve radnike da svoje nezadovoljstvo iskazuju isključivo u skladu sa propisanim procedurama i u dijalogu sa Upravom. 

"Uprava ne može da prihvati dijalog sa radnicima koji postupaju suprotno od navedenog jer bi na taj način bio dat legitimitet postupanju koje nije u skladu sa zakonskim propisima, ali je spremna da sa svim nezadovoljnim radnicima razgovara od onog momenta kada i njihovo postupanje bude uvedeno u zakonske okvire", saopšteno je iz ŽRS. 

Iz Uprave naglašavaju da ne spore da prema radnicima postoje znatna dugovanja iz prethodnih godina, te manja dugovanja iz ove godine, i ukazuju da se u vezi sa rješavanjem ovog pitanja vode značajne aktivnosti kako bi se obezbijedila finansijska sredstva da se sva dugovanja prema radnicima izmire početkom naredne godine. 

Deset radnika ŽRS stupilo je u štrajk glađu 11. septembra zbog neisplaćivanja plate, naknade za prevoz i topli obrok u skladu sa zakonom, kao ni ostalih materijalnih troškova prema radnicima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije