Društvo

Pratite nas na Google news

Stručnjaci upozoravaju korisnike daljinskog grijanja: Isključenje sa mreže ima svoje rizike

Stručnjaci upozoravaju korisnike daljinskog grijanja: Isključenje sa mreže ima svoje rizike
Foto: Ilustracija | Stručnjaci upozoravaju korisnike daljinskog grijanja: Isključenje sa mreže ima svoje rizike
Dejan Tovilović

BANJALUKA - U periodu kada je sistem daljinskog grijanja u Banjaluci u fazi remonta i pripreme za novu sezonu, korisnicima je, pod uslovom da ispunjavaju tehničke uslove, do 15. septembra ostavljen prostor da se isključe sa njega.

Odluka potrošača da promijeni način zagrijavanja prostora trebalo bi da bude dobro promišljena, upozoravaju stručnjaci, s obzirom na to da se pojavljuje nekoliko rizika u vezi sa bezbjednosti i kvalitetom grijanja, kako za njega, tako i za one koji su ostali na mreži.

To se, dodaju oni, ne bi smjelo zanemariti s obzirom na to da su uglavnom u pitanju objekti kolektivnog stanovanja.

Tako, na primjer, pod uslovom da se odlučite da vaš stan zagrijavate na struju, treba da imate u vidu da elektroinstalacije, pogotovo u starim zgradama, nisu projektovane za neka velika opterećenja.

"Kabl ima određenu toleranciju u pozitivnom smislu za neke manje priključke, ali ako na primjer cijela zgrada isključi gradsko grijanje i krene da se grije uređajima na električnu energiju, dolazi do preopterećenja i iskakanja osigurača. Nažalost, mnogi su spremni da zbog toga pojačaju osigurače, zbog čega se kablovi pregrijavaju i dolazi do požara", kaže Milorad Vučković, stručnjak u oblasti protivpožarne zaštite.

Opasnost, tvrdi on, postoji i kod zagrijavanja na čvrsta goriva, koji je i dalje veoma popularan među stanovništvom.

"Dobar dio dimnjaka u zgradama gdje nije formirana zajednica etažnih vlasnika nije očišćen godinama i u njima se nalazi bukvalno sve i svašta, tako da često dolazi do zapaljenja dimovodnih kanala", kaže Vučković.

U svom poslu je nailazio na brojne nepravilnosti kojih većina stanara nije ni svjesna, pogotovo kada je nadogradnja objekata u pitanju.

"Imali smo dosta slučajeva gdje je suvi jelovi rog od krova naslonjen uz dimnjak bez ikakve izolacije. Dok je građa sirova, problema nema, ali kroz dvije-tri godine tu sigurno dolazi do požara. Zbog ovoga smo odbili da izdamo na desetine saglasnosti jer se ne sprovode mjere zaštite od požara", zaključio je on.

Ivana Kecman, diplomirani inženjer mašinstva, kaže kako napuštanje sistema centralnog grijanja u nekom stanu može da utiče na kvalitet grijanja svih stanova koji su oko njega.

"Kada bi stanar koji se isključio sa centralnog grijanja dobro zagrijavao svoj stan tom alternativnom metodom, to ne bi uticalo na kvalitet grijanja okolnih stanova. Međutim, u današnje vrijeme, kada svi gledaju kako da uštede na ovaj ili onaj način, velika je vjerovatnoća da će navedeni stanar odlučiti da koristi toplotu od okolnih stanova i malo dogrijavati svoj stan, što će njegove komšije osjetiti", kaže ona.

Prema njenim riječima, prilikom projektovanja grijanja, zgrada se posmatra kao cjelina i ne uzima se u obzir da će se neko grijati alternativnom metodom.

U banjalučkom preduzeću "Eko-toplane" kažu kako bilježe pozitivne trendove kada je u pitanju isključenja sa sistema.

Od 15. maja isključen je 61 korisnik, ali je uporedo s tim priključen 301 novi. Takođe, dodaju da se dio onih koji su se prije nekoliko godina odjavili sada vratio na sistem centralnog grijanja s obzirom na to da se kvalitet isporuke popravio.

Dodaju da ih dobar dio potrošača koji su se sa mreže odjavili još prije desetak godina, svjestan značaja i osjetljivosti sistema, konsultuje kada žele neke intervencije, a koje obuhvataju zahvate na zajedničkim instalacijama, što, prema njihovoj ocjeni, pokazuje kako se situacija po pitanju odgovornosti u ovoj oblasti popravlja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije