Društvo

Pratite nas na Google news

Sve više korisnika banjalučkog Centra za socijalni rad

Sve više korisnika banjalučkog Centra za socijalni rad
Foto: N.N. | Sve više korisnika Centar za socijalni rad
Nemanja Vukojević

BANJALUKA - Broj korisnika Centra za socijalni rad raste iz godine u godinu, a jedan od razloga je povećan broj usluga koje ova ustanova pruža u odnosu na centre u regionu.

Prema njihovim podacima, broj korisnika je povećan u odnosu na prethodne godine i zbog povećanog broja prava koja su zagarantovana zakonom te povećanog broja potreba građana za pravima i uslugama iz oblasti socijalne, dječje i porodično-pravne zaštite.

"Broj korisnika novčane pomoći trenutno je 735 nosilaca prava, a taj broj se odnosi na 940 korisnika, odnosno jedan je nosilac prava, ali ima dva ili više članova domaćinstva", rekli su u Centru za socijalni rad.

Prema njihovim riječima, pored prava na novčanu pomoć, imaju 4.481 korisnika prava na pomoć i njegu drugog lica, od toga 1.721 korisnika koji su potpuno zavisni od pomoći drugog lica i 2.760 koji su djelimično zavisni.

"Broj podnesenih zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć u kući je za 55 korisnika", kazali su u Centru za socijalni rad.

Dodali su da je 64 djece zbrinuto u hraniteljske porodice.

"Podnesena su 17.642 zahtjeva u kojima su korisnici zatražili pomoć od naše ustanove, a od toga je 12.321 novi postupak, dok se ostalo odnosi na intervencije u već postojećim postupcima. Zahtjevi se odnose samo na socijalnu i porodičnopravnu zaštitu, bez zahtjeva za dječju zaštitu", rekli su u Centru.

Ovogodišnji budžet Centra za socijalni rad je 15,7 miliona KM, a on se finansira iz sredstava grada, dok se jedan dio izdvaja iz budžeta RS.

Za socijalna davanja iz budžeta grada sljedeće godine biće izdvojeno 15,7 miliona KM, odnosno 6,7 odsto više u odnosu na ovu godinu.

"Povećanje se najvećim dijelom odnosi na Centar za socijalni rad, u okviru kojeg su planirana sredstva za doznake pojedincima u iznosu od 13,1 milion KM, što je porast od 7,8 odsto u odnosu na prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta. Kod Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu doznake pojedincima su planirane u iznosu od 720.000 KM, dok su sredstva za stipendiranje učenika i studenata planirana u iznosu od 1,5 miliona KM", istakli su iz Odjeljenja za finansije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije