U svim džamija u BiH hutba o javnom okupljanju LGBT populacije

N.N.

SARAJEVO - U svim džamijama u Bosni i Hercegovini danas je nakon džuma-namaza vjernicima pročitan stav Vijeća muftija o najavljenoj prvoj paradi ponosa u BiH koja će se u Sarajevu održati u nedjelju.

Vrati na vijest

Komentari 6

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Prijavi se!

Nemate napravljen nalog? Registrujte se!

Registrujte se!

Za registraciju vam je potrebna email adresa koja će ujedno biti i korisničko ime. Nakon potvrđivanja naloga putem email adrese odaberite nadimak preko kojeg će vas drugi čitaoci prepoznavati.

Nevidljivi su svi podaci koje ste upisali, kao i email adresa, osim nadimka.

Nadimak će aplikacija napraviti od dijela email adrese. To možete promijeniti nakon aktivacije naloga u dijelu za upravljenje nalogom.

Ukoliko ste prijavljeni, nalogu možete pristupiti u padajućem meniju koji se nalazi u gornjem desnom uglu, klikom na svoj nadimak i odabirom stavke "Podešavanja".

TheDrzavniCinovnikParadista

Ma kakva hutba pola ih je kao to zbog cega su kao protiv
Ludovic-Mohamed Zahed tvrdi kako se nigdje u Svetoj knjizi za muslimane ne osuđuje homoseksualnost.

TheDrzavniCinovnikParadista

Parada nije grjeh i ne pise nista u kuranu precasnom o otom Evo sta kazuje gay hodza
Hodža iz Pariza: Dobar musliman i homoseksualac
PARIZ - Ludovic-Mohamed Zahed je posvetio svoj život kako bi uvjerio druge ljude kako je moguće biti dobar musliman - i biti homoseksualac.
U njegovu džamiju u Parizu su svi dobrodošli, ali dobro zna koliko je teška ta borba.
Kad mu je majka rekla kako više ne misli da je bolestan i slabić, ukratko - izrod, Ludovic-Mohamed Zahed kaže kako je osjetio vrtoglavicu. Bio je previše šokiran čak i da osjeti ponos ili olakšanje. "Rekla mi je; možeš naći muža, ako želiš, baš kao tvoja sestra. Ja te prihvaćam."
Zahed, naočit muškarac koji i govori sa žarom i vještinom kao neko ko se već navikao uvijek iznova boriti se za svoja uvjerenja, smješka se kada se sjeća tog trenutka. Trebalo mu je deset godina da uvjeri svoju porodicu orijeklom iz Tunisa kako nije "pederčina koju se može vrijeđati i mlatiti kao psa", nego homoseksualac, ali i uvjereni musliman koji je 2012. otvorio, kako je zove , "inkluzivnu džamiju" u kojoj su dobrodošle sve osobe svih seksualnih sklonosti.
On je doista sklopio brak sa svojim partnerom 2011. i kaže nam kako je i njegova majka prisustvovala vjenčanju.
Ništa od toga nije samo po sebi razumljivo, pogotovo u muslimanskom svijetu. Ali Zahed nam objašnjava, muslimanska društva su dugo vremena bila mnogo tolerantnija prema homoseksualnosti nego Zapad gdje se homoseksualnost smatrala neoprostivim grijehom, zločinom kojeg čine nastrane osobe.
Ali danas je obrnuto: dok mnoge - iako ne sve zemlje Zapada- prihvaćaju zakone koje uvažavaju LGBT osobe, u muslimanskim zemljama Bliskog i Srednjeg istoka jedva da ima neka koja ne slijedi izrazito konzervativne i patrijarhalne norme u društvu. U nekim zemljama, poput Saudijske Arabije je homoseksualnost "zločin" koji se kažnjava smrću, u drugima se kažnjava dugogodišnjim zatvorom.
To nipošto ne znači da u tim zemljama nema homoseksualnosti - ima je koliko i u svim drugim državama. Ali to jedino znači da su te osobe prisiljene glumiti "normalnost". Često sklapaju i brakove sa osobom suprotnog spola u kojima nema niti traga nekoj sreći. Sve samo da bi se zadržao privid.
Ludovic-Mohamed Zahed tvrdi kako se nigdje u Svetoj knjizi za muslimane ne osuđuje homoseksualnost. Ali mu se često čini i da se "bori protiv vjetrenjača" i da je sve uzaludno itd

np63

Kapa dole za stav , ali zasto tako tiho i mlako. Znaci da je i islamska zajednica u sluzbi ovoga sto treba da se desi sutra.

Odgovor
TheDrzavniCinovnikParadista

Ma ba i oni to rade samo se kriju.

Miki.cc28

Očekivalo se više od strane islamske vjerske zajednice, a ne samo iznošenje mlakog stava.

Odgovor
TheDrzavniCinovnikParadista

Prvo mlako ide

Miki.cc28

Očekivalo se više od strane islamske vjerske zajednice, a ne samo iznošenje mlakog stava.

majstorsg

Tako se inače vrši ispiranje mozga kod naroda, a hoće u EU. Eto prilike, pokažite se u nedjelju da preko reda uđete u EU.

Odgovor
TheDrzavniCinovnikParadista

Ko kaze da hocemo u eu mi samo lazemo eto

Odgovor
TheDrzavniCinovnikParadista

Parada je OK