Društvo

Vozači oprez: Moguća poledica, na Čemernu padao snijeg

Vozači oprez: Moguća poledica, na Čemernu padao snijeg
Foto: N.N. | Vozači oprez: Moguća poledica, na Čemernu padao snijeg
Srna

BANJALUKA - U većem dijelu Republike Srpske i Federacije BiH kolovozi su mjestimično vlažni, a iz Auto-moto saveza Republike Srpske zbog niske jutarnje temperature vozačima skreću pažnju na formiranje lokalne poledice u planinskim predjelima, preko mostova i nadvožnjaka, te na prilazu tunelima.

Na prevoju Čemerno tokom noći padao je snijeg, pa je put čišćen i posipan, navode iz AMS i vozačima skreću pažnju na dionice koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina zbog povećane opasnosti od odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Zbog pucanja vodovodne cijevi i aktiviranja klizišta na lokalitetu Srpskih Toplica, na magitralnom putu Banjaluka-Crna Rijeka-Jajce saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila jednom saobraćajnom trakom.

S obzirom da je riječ o veoma frekventnom putnom pravcu, vozače iz AMS mole da uspore na ovoj dionioci puta i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Saobraćaj je potpuno obustavljen na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice u ulicama 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini.

Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

U tunelu Kalovita Brda na dionici magistralnog puta LJubogošta-Pale saobraćaj je zbog sanacionih radova potpuno obustavljen i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu "9. januar" Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji "Prnjavor" i "Johovac".

Naplatne stanice u Laktašima i Drugovićima nisu završene i neće biti u funkciji do završetka kompletne dionice auto-puta Banjaluka-Prnjavor.

Na dionici magistralnog puta Klašnice jedan-Prnjavor u Drugovićima uspostavljen je poseban režim saobraćaja i postavljena privremena saobraćajna signalizacija.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Lončari-granica Republike Srpske/Brčko distrikt i granica Republike Srpske/Brčko distrikt-Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog.

Radovi su u toku na dijelu magistralnog puta u gradskoj zoni Nevesinja, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja sa postavljenom privremenom signalizacijom. Radovi se izvode svakodnevno od 7.00 do 17.00 časova.

Na dionici magistralnog puta Brčko-Bijeljina, od fabrike "Pirometal" do šljunkare, naselje Gredice, od 8.00 do 16.00 časova izvode se deminerski radovi, a saobraćaj se odvija tako da 30 minuta traju obustave, a 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminiranja terena na deminerskom radilištu Klakari Donji 12 i Klakari Donji 13, na magistralnom putu Brod-Odžak radnim danima od 8.00 do 18.00 časova saobraćaj će se odvija tako što obustave traju 30, a propuštanja saobraćaja 10 minuta.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare završeni su planirani radovi na sanaciji klizišta, ali s obzirom na oštećenja koja nisu obuhvaćena aktuelnim radovima, ostaje na snazi zabrana saobraćaja teretnih vozila, koji je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo i dionicama Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranih klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom naizmjenično.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U informativnoj službi AMS Republike Srpske u upotrebi je poseban broj "vozačke solidarnosti" 066/823-000, na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu.

U toku je preventivna kampanja AMS Republike Srpske i auto-moto društava "Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2017", koja će trajati do 24. novembra na području 31 lokalne zajedinice širom Republike Srpske.

Podršku u njenoj realizaciji pružaju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja i "Optima grupa".

Stručne ekipe AMS Republike Srpske sklopu ove akcije danas će u Istočnom Sarajevu od 10.00 do 12.00 časova i u Palama od 13.00 do 15.00 časova besplatno kontrolisati ispravnost vozila u zimskim uslovima, odnosno dubinu gazećeg sloja pneumatika, kočioni i upravljački sistem, kvalitet rashladne i kočione tečnosti u vozilu, svjetlosignalne uređaje, amortizere, auto-gas instalacije i neophodnu opremu koja mora da se nalazi u vozilu.

U Federaciji BiH vidljivost je smanjena zbog magle ili niske oblačnostina dionici magistralnog puta Ripač-Vrtoče, te na pojedinim dionicama uz rijeku Lašvu.

Na području Čapljine i Mostara mogući su mjestimično jaki udari vjetra.

Na planinskom prevoju Borova Glava na putu Šuica-Livno učestali su izlasci divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Radovi na izgradnji pješačkog prolaza izvode se na magistralnom putu u Konjicu, zbog čega tokom dana dolazi do usporenog saobraćanja.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema evidentiranih dužih zadržavanja.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 0

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije