Društvo

Za putarine do Grčke i nazad građani BiH moraju da izdvoje oko 120 KM

Za putarine do Grčke i nazad građani BiH moraju da izdvoje oko 120 KM
Foto: Ilustracija | Za putarine do Grčke i nazad građani BiH moraju da izdvoje oko 120 KM

BANJALUKA - Bh. građani koji su se odlučili da godišnji odmor provedu u nekom od grčkih ljetovališta, koja su posebno aktuelna ove sezone, potrebno je da izdvoje oko 120 KM na putarine u oba smjera, a dio autoputa kroz Hrvatsku i Srbiju se najviše plaća.

Kao polaznu stanicu uzeli smo Banjaluku, pa pri polasku iz Banjaluke za korištenje autoputa do Gradiške potrebno je izdvojiti 2,5 KM. Nakon prelaska granice u Gradišci, u Novoj Gradišci se uključuje na autoput Zagreb - Beograd.

Prema podacima na internet stranici Hrvatskog auto-kluba, od ulaska na autoput u Novoj Gradišci do izlaska u Lipovcu, u blizini granice sa Srbijom, vozači će morati za putarinu izdvojiti 75 kuna, odnosno 19,9 KM, dok je za vozilo sa prikolicom potrebno izdvojiti 111 kuna.

Nakon prelaska granice i ulaska u Srbiju, na zvaničnom sajtu Auto-moto saveza Srbije kažu da je od Šida do Beograda potrebno izdvojiti 370 dinara, odnosno oko šest KM.

Prolaskom prijestonice Srbije put se nastavlja prema Nišu, do kojeg je za autoput potrebno izdvojiti 800 dinara, što je 13,2 KM.

Za putarine novi izdatak je 210 dinara kod Doljevca prije Leskovca i kod Preševa 80 dinara, što je ukupno oko 4,8 KM.

Prelaskom graničnog prelaza Preševo - Tabanovce i ulaskom u Makedoniju, nakon nekoliko kilometara slijedi prva naplatna rampa gdje se putarina plaća 60 denara ili 1,5 evra. Tokom vožnje u Makedoniji postoje još dvije naplatne rampe na kojima je potrebno izdvojiti dodatnih 80 denara ili dva evra, te 60 denara ili 1,5 evra.

Prema tome, putarina kroz Makedoniju iznosi pet evra, a u konačnici se može proći i jefinije ako se evri promijene u denare, odnosno ako se putarina plaća u makedonskoj valuti.

Prelaskom makedonsko-grčke granice Bogorodica - Evzoni, već se nalazite u željenoj Grčkoj, te od pojedinih popularnih grčkih ljetovališta dijeli vas nekoliko desetina kilometara. Putarina u jednom smjeru do Paralije je oko 3,4 evra, dok nakon prelaska graničnog prelaza Evzoni do Halkidikija postoji samo jedna naplatna rampa, na kojoj prolaz košta 1,8 evra.

Put do Grčke je moguć i preko Bugarske, u kojoj je cijena vinjete osam evra za 15 dana i 15 evra za mjesec dana, te je plaćanje moguće samo bugarskim levima.

Ukupan iznos putarine za čari grčkih ljetovališta zavisi od konačne destinacije u Grčkoj, te recimo od Banjaluke do Halkidikija potrebno je izdvojiti nešto više od šezdeset KM u jednom smjeru, što je u oba smjera nešto više od 120 KM.

Jedan Banjalučanin koji sa porodicom planira da ide na more u Grčku kaže da zna da će ga putarine izaći poprilično novca, ali da su našli povoljan apartman, hrana je jeftina, tako da će mu se ljetovanje u Grčkoj ipak isplatiti

"Planiramo da u Makedoniji prespavamo jednu noć, tako da nam neće biti naporno, vožnja jeste duga do Grčke, ali pravićemo pauze", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije