Društvo

Pratite nas na Google news

Žene žrtava rata RS idu u Stokholm da podrže Handkea

Žene žrtava rata RS idu u Stokholm da podrže Handkea
Foto: Tanjug | Žene žrtava rata RS idu u Stokholmu da podrže Handkea
Tanjug

BEOGRAD - Na zvaničan poziv Srpskog udruženja "Sodertelje" iz Stoklhoma, Žene žrtava rata Republike Srpske uputile su se na dodjelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Predsjednica Udruženja Božica Živković Rajilić obrazložila je razloge putovanja udruženja time da je "Handke jedina osoba koja u toku rata pričala istinu".

"Jedini je on pričao šta se događalo srpskom narodu, dok su nas u Evropi gledali kao loše ljude, krivili da smo mi agresori i nazivali nas genocidnim narodom. Mi ne idemo tamo da pričamo šta smo preživjele, mi idemo u Stokholm isključivo kao podrška Handkeu jer je dobio Nobelovu nagradu 'za uticajno delo'", istakla je Živković Rajilić.

Prema njenim riječima, članice Udruženja Žene žrtava rata RS idu u Stokholm u miru i nisu dio protesta, ili bilo kog lošeg scenarija.

"Naš dolazak je najavljen pred dvije zgrade. Prva je Koncertna kuća gdje će biti svečana konferencija, a potom na proslavu pred Gradskom kućom. Očekujemo Savez Srba u Stolkhomu i udruženja Srba iz drugih gradova i zemalja, tako da će biti Srba na dodjeli", dodaje predsjednica Udruženja.

Ona kaže da je pisac Peter Handke upoznat s njihovim dolaskom, ali da one neće svojim prisustvom stavljati nikoga pod pritisak ili njega u neprijatnu situaciju.

"On sam neka odluči da li želi da se sretne s nama ili ne. On zna da mi dolazimo. Ako njemu šteti da bude s nama u javnosti, mi ćemo se povući. Napravićemo već nekako drugu priliku da ga upoznamo", objašnjava predsjednica udruženja.

Božica Živković Rajilić kaže da se na brojnim proputovanjima, susretala se sa pitanjima "gdje je bila 20 godina".

"Govorim samo istinu. Pričam ljudima šta sam proživjela u logoru 322 dana. Onaj ko nije dolazio iz svijeta i video šta se nama događa, nije znao šta se dešava. Jer je u svijetu postojala plaćena i lažna slika o nama. Oni koji misle svojom glavom, uvijek će imati ispravan stav, a jedan od njih je Peter Handke, i zato je i dobio najveću zasluženu nagradu", navodi ona.

Dodaje i da se stvari mijenjaju na bolje, bar kada su u pitanju ove teme i zahvaljuje brojnim institucijama, ljudima i stručnjacima koji su im dok još nisu postali udruženje od javnog ineteresa, odobravali projekte i izveštavali o njihovom radu.

"Zahvaljujem mnogima, ne samo u ime mene nego u ime istine", kaže Živković Rajilićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije