Ex -Yu

Agresija na SRJ - "crna mrlja" na reputaciji NATO-a

Agresija na SRJ - "crna mrlja" na reputaciji NATO-a
Foto: N.N. | Agresija na SRJ - "crna mrlja" na reputaciji NATO-a

Moskva - Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je agresiju država članica NATO-a na SR Jugoslaviju /SRJ/ 1999. godine "crnom mrljom" koja će zauvijek ostati na reputaciji sjevernoatlantske alijanse.

U komentaru na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije navodi se da je NATO bombardovanje SRJ potkopalo mehanizme osiguranja mira i bezbjednosti u Evropi tokom mnogih decenija.

U ovom resoru su naglasili da kosovski problem nije riješen operacijom Alijanse - pokrajina ostaje glavni izvor nestabilnosti i krize na Balkanu, prenio je "Sputnjik".

"Da li je i moglo biti drugačije, ako je NATO raščistio put ka vlasti u Prištini bivšim militantima OVK koji su se kasnije oteli kontroli svojih pokrovitelja?", pitaju u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Iz ruskog Ministarstva ističu da je, pod propagandnim izgovorom sprečavanja "humanitarne katastrofe", Kosovo silom otrgnuto od države Srbije.

Upravo je NATO, kako se navodi, postao katalizator realne ljudske tragedije, te zavjese iza koje je izvedeno antisrpsko etničko čišćenje koje je primoralo 200.000 stanovnika nealbanske nacionalnosti da napusti svoje domove, a desetine hiljada objekata koje im pripadaju i dalje Priština i kosovski Albanci drže uzurpiranim, dok se ne podstiče povratak raseljenih lica.

"Teško breme odgovornosti za takve akcije i njihove posljedice potpuno leže na rukovodstvu Alijanse i njenim članicama koje su učestvovale u agresiji protiv SRJ. Ta crna mrlja srama zauvijek će ostati na reputaciji NATO-a. Neće je oprati ni ubrzano učlanjivanje zemalja regiona u Alijansu koji produbljuje podjele na Balkanu i nesuglasice u društvu", navodi se u saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je dodalo da Alijansa nije imala nikakve legitimne osnove za takve akcije i time je grubo prekršila osnovne principe međunarodnog prava iz povelje UN, Helsinški zaključni akt, kao i međunarodne obaveze država-članica bloka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije