Ex -Yu

Apel Srbima u Nigeriji, pazite se "majmunskih boginja"

Apel Srbima u Nigeriji, pazite se "majmunskih boginja"
Foto: screenshot | Apel Srbima u Nigeriji, pazite na "majmunskih boginja"

BEOGRAD - Direktor Klinike za infektivne bolesti KCS Goran Stevanović izjavio bi Srbi koji borave u Nigeriji trebalo da budu na oprezu zbog "majmunskih boginja".

Prema njegovim riječima, takozvane "majmunske boginje" nisu virus poput ebole i ne predstavljaju takvu opasnost za širenje, ali je apelovao na srpske državljane koji borave u Nigeriji, gdje ima oboljelih, da "izbjegavaju kontakt sa životinjama i konzumiranje mesa".

Stevanović je naveo da simptomi ovih boginja liče na ovčije boginje, javlja se temperatura, pojavljuje se osip, a u najtežim slučajevima liče na velike boginje.

On je kazao da takozvane "majmunske boginje" spadaju u kategoriju bolesti od kojih obolijevaju životinje, ali se mogu prenijeti i na ljude.

"Za sada na teritoriji Evrope imamo dva slučaja oboljelih od ovih boginja i to u Velikoj Britaniji. Kod nas se pojačava kontrola putnika na graničnim prelazima, a posebno na aerodromima", naveo je Stevanović.

On je rekao da su "majmunske boginje" ograničene na centralnu i zapadnu Afriku.

"Ne radi se o virusu poput ebole i stoga ne predstavlja takvu opasnost za širenje. Oboljeli od ovog virusa boravili su u Nigeriji i apel našim ljudima koji tamo rade i kreću se što poslovno, što turistički, da izbjegavaju kontakt sa životinjama kao i konzumiranje mesa i da se, ukoliko osjete neke simptome, obrate ljekaru", kazao je direktor Klinike za infektivne bolesti KCS.

Stevanović je podsjetio da je Ministarstvo zdravlja preduzelo sve moguće mjere kako bi se spriječio eventualni ulazak i kontakt zaraženih ovom infekcijom među ljude.

"Simptomi 'majmunskih boginja' liče na ovčije boginje, javlja se temperatura, pojavljuje se osip, a u najtežim slučajevima liče na velike boginje", naveo je Stevanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije