Ex -Yu

Bandić: Oreškovićeva vlada propali eksperiment

Bandić: Oreškovićeva vlada propali eksperiment
Bandić: Oreškovićeva vlada propali eksperiment
Agencije

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić govoreći o krizi u Vladi Republike Hrvatske rekao je da je vjerovatnoća da se "preslagivanjem" u Saboru dođe do nove Vlade 60 odsto, a 40 odsto za vanredne parlamentarne izbore i dodaje da je Vlada premijera Tihomira Oreškovića neuspjeli eksperiment.

Kako prenosi Hina, u novoj Vladi nema mjesta, kaže Bandić, ni za Oreškovića, ni za prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka i potpredsjednika Božu Petrova.

"Nije problem broj ruku, nije problem mandatara, već Vlade koja treba dobiti većinu u Saboru. Prvi je korak mandatar, a drugi korak Vlada. Mandatar samo dobija dopusnicu da ide kod predsjednice Republike i da eventualno složi Vladu. A od mandatara do Sabora i Vlade je Bog je šeširdžija", poručio je na konferenciji za novinare u Umjetničkom paviljonu, u povodu priprema za izložbu ruskih umjetnika zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti.

Mandatar će, kaže Bandić, ako dobije 76 ruku u Saboru, predložiti tim, ali hoće li ta vlada biti usvojena u Saboru zavisi od konsenzusa partnera koji će ga podržati. Šanse da se uspije "presložiti" nova Vlada ocjenjuje sa 60 %, a preostalih 40 da dođe do novih izbora.

"Jedan eksperiment nije uspio i nećemo dva puta dopustiti  istu grešku. Ja makar neću", poručio je Bandić.

Uslov je da se stvori nova Vlada i stavljanje "karata na sto".

"Da se raščisti teren, da nema eksperimenta i da vođenje zemlje preuzmu stručni, komepetentni ljudi" dodao je Bandić.

On lično bi najviše volio da dođe do prijevremenih parlamentarnih izbora.

"Ali, ne dogodi se uvijek ono što ja hoću", kaže Bandić.

On naglašava da će njegova stranka insistirati da se u odabiru članova nove vlade "prednost da struci i kompetenciji, a ne stranačkim poslušnicima".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije