Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Grabar-Kitarović podnijela ostavku na članstvo u HDZ-u

Grabar-Kitarović podnijela ostavku na članstvo u HDZ-u
Grabar-Kitarović podnijela ostavku na članstvo u HDZ-u
Agencije

ZAGREB - Novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je danas od predsjednika Državane izborne komisije Branka Hrvatina odluku o izboru za šefa države i u skladu sa ustavnim zakonom podnijela ostavku na članstvo u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ).

"To je naša konačna odluka kojom utvrđujemo vaš izbor za predsjednicu Republike Hrvatske", rekao je Hrvatin predajući odluku i istakao da je taj čin svojevrsna proslava završetka izbornog procesa koji je okončan u skladu s Ustavom i zakonima.

Nakon primanja odluke, Grabar-Kitarovićeva je poručila da sada službeno "kreće dalje", a predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki i lideru HDZ-a Tomislavu Karamarku uputila je pisma u kojima ih je obavijestila da kao izabrana predsjednica, u skladu sa zakonom i Ustavom, podnosi ostavku na članstvo u stranci, prenijela je Hina.

Kako je poručila, u obavljanju dužnosti predsjednika najmlađe članice Evropske unije vodiće se zajedničkim vrijednostima - patriotizmom,  zaštitom nacionalnih interesa i borbom za bolji život građana.

Grabar-Kitarovićeva je u drugom krugu predsjedničkih izbora, održanom 11. januara, pobijedila Ivu Josipovića (SDP), koji je na čelu države bio prethodnih pet godina - od 19. februara 2010.

Inauguracija Grabar-Kitarovićeve biće održana 15. februara u Zagrebu na Markovom trgu.

Šef tranzicionog tima predsjednice Hrvatske Jadranka Jureško-Kero potvrdila je danas da Kancelarija šefa države zasad ostaje na Pantovčku, a nakon preuzimanja dužnost u dogovoru sa svim relevantnim službama biće odlučene "gdje i kako dalje".

        

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije