Ex -Yu

Hrvatska bira između Milanovića i Grabar Kitarović

Hrvatska bira između Milanovića i Grabar Kitarović
Foto: Tanjug/AP | Hrvatska bira između Milanovića i Grabar Kitarović
Tanjug

ZAGREB - U Hrvatskoj će sutra biti održan drugi krug sedmih po redu predsjedničkih izbora, a građani, njih više od 3,8 miliona, biraće između bivšeg premijera Zorana Milanovića, kandidata opozicione SDP i aktuelne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kandidatkinje vladajućeg HDZ.

Novi predsednik Hrvatske biće kandidat sa najviše glasova građana, koji budu izašli na birališta.

U kratkoj, ali žestokoj kampanji između dva izborna kruga, prvi je održan 22. decembra prošle godine, kandidati su imalii čak tri televizijska duela, od kojih je poslednji održan u samom finišu, u petak uveče na Novoj tv. Prethodili su mu dueli na RTL-u i HRT-u.

Tokom tri televizijska sučeljavanja predsedničkih kandidata, Milanovića i Grabar Kitarović, padale su međusobne optužbe i iznošeni su dijametralno suprotni stavovi o nekim ključnim pitanjima bitnim za budućnost Hrvatske, ali ono što im je bilo zajedničko je saglasnost da je Hrvatska snažnija država od Srbije.

Srbija i srpski predsjednik Aleksandar Vučić bili su glavna tema sva tri tv duela i kampanje generalno, kao što je to uvijek slučaj kada hrvatski političari skupljaju tzv. jeftine političke poene.

S druge strane, iz Srbije nisu dobili odgovor, jer Vučić je u više navrata upitan da komentarise predsjedničke izbore u Hrvatskoj rekao da ne želi dok ne budu završeni.

Hrvatski mediji i analitičari su, kao i hrvatsko društvo, podeljeni po pitanju ko će biti novi predsjednik Hrvatske u narednih pet godina, što ne čudi s obzirom na to da je riječ o izboru između kandidata ljevice i kandidata desnice.

Milanović je u drugi krug ušao sa neznatnom prednošću od par procenata u odnosu na Grabar Kitarović i tu prednost je zadržao do samog kraja izborne kampanje.

Prema posljednjim istraživanjima Ipsosa objavljenim u petak, kandidat SDP vodi sa 45 odsto glasova ispitanih, dok njih 42 odsto podržava Grabar-Kitarović. Neodlučnih je oko 13 odsto.

Inače, drugi krug predsjedničkih izbora pratiće rekordnih 24.333 promatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu, kada je bilo čk 11 kandidata.

Najviše je posmatrača prijavio vladajući HDZ, preko 14.000, a SDP-ovih je gotovo devet hiljada.

Biračka mjesta će biti otvorena od 7 do 19 sati, a prvi preliminarni izborni rezultat se očekuje u 20 sati.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije