Ex -Yu

Hrvatska evroparlamentarka: Debakl EK, Zagreb da nabavi rusku vakcinu

Hrvatska evroparlamentarka: Debakl EK, Zagreb da nabavi rusku vakcinu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL | Hrvatska evroparlamentarka: Da nabavimo rusku vakcinu, debakl EK

ZAGREB,BRISEL - Hrvatska evroparlamentarka Romana Jerković izjavila je danas da je solidarno rješenje nabavke vakcina Evropske komisije doživjelo debakl, da zvanični Zagreb treba da nabave rusku vakcinu i da vlada ne smije da dozvoli da pravo farmakoloških kompanija na dobit bude ispred pava građana na zdravlje.

Jerković je to rekla u izjavi za zagrebačku N1 televiziju istakla:

"Zajedničko i solidarno rješenje, koje je mutila Evropska komisija, zapravo je bilo dobro, doživjelo je svoj debakl, ali činilo se u jednom trenutku da nema alternativu, ne samo zato što bi vakcina bila distribuirana na solidaran način, nego zato što je to dugoročno strateški najlogičnije rješenje", rekla je Jerković.

Dodala je da virus ne poznaje granice i iluzija je, kaže, da se na taj način može riješiti problem s kojim smo svi suočeni.

"Ovo je bitka u kojoj nema jedan ili dva pobjednika, ili smo svi pobjednici ili smo svi gubitnici", rekla je Jerković.

Da Hrvatska danas, kazala je, ima Imunološki zavod, ne bi se našli u ovoj situaciji, ne bi bili uvoznici, nego izvoznici vakcina i bili bi u bitno drugačijoj poziciji.

"Dogodio se veliki debakl, Evropska komisija se pokazala kao katastrofalan pregovarač, premalo se razmišljalo o proizvodnji, količinama, sigurnosti distribucije vakcina. Zvuči nevjerovatno da se Evropska komisija nije ni na koji način obezbijedila. Ursula fon der Lajen je preuzela odgovornost, ali što imamo od toga", upitala je Jerković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije