Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Inauguracija predsjednice Hrvatske: Završna dotjerivanja

Inauguracija predsjednice Hrvatske: Završna dotjerivanja
Inauguracija predsjednice Hrvatske: Završna dotjerivanja
Agencije, Foto Index

ZAGREB - Na zagrebačkom Markovom trgu, gdje će danas biti odrtžana inauguracija prve hrvatske predsjednice u istoriji države, Kolinde Grabar Kitarović, dotjeruju se posljednji detalji prije podnevne svečanosti kojoj će će prisustvovati veliki broj domaćih i stranih zvaničnika, među kojima i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Brojno tehničko osoblje dotjeruje prostor iz kojeg će svečanost pratiti visoke zvanice, rade se završni rasporedi sjedenja, a od pozornice do Ćirilometodske ulice prostrt je crveni tepih kojim će predsjednica proći do pozornice.

Pozornica, smještena na južnoj strani Markove crkve, dobila je konačni izgled, krase je zastave Republike Hrvatske i Evropske unije, decentni cvjetni aranžmani - na jednoj strani to su bijele ruže, ljiljani i orhideje, na drugoj skromni ruzmarin i kameno cvijeće s ostrva Brača, prenosi Hina.

Na pozornici je i predsjednički sto na kojem će Grabar Kitarović potpisati svečanu zakletvu, isti onaj na kojem je to učinio i prvi hrvatski predsjednik od sticanja nezavisnosti Franjo Tuđman.

Inauguracijska svečanost održava se na istorijskom Trgu svetog Marka koji omeđuju istoimena crkva, Banski dvori, u kojima je sjedište hrvatske Vlade, kao i zgrada Hrvatskog sabora.

Trg je u burnoj Hrvatskoj istoriji svjedočio mnogim događajima, a danas će još jednom biti centralno mjesto za ustoličenje prve predsjednice Republike Hvatske.

Tokom dana policija je objavila posebnu saobraćajnu regulaciju na području Gradske četvrti Gornji grad i u zoni hotela "Westin Zagreb".

Posebni štampani materijali biće raspoređeni po navedenim lokacijama kako bi se građani informisali o privremenim zabranama i propisima pred i za vrijeme održavanja svečanosti.

Zagreb će ugostiti 88 stranih delegacija, od kojih će 9 predvoditi šefovi država, četiri predsednici parlamenata odnosno senata, jednu premijer, dok će ostale delegacije uglavnom biti predvođene ministrima ili ambasadorima.

Po okončanju inaugaracije hrvatska predsjednica ugostiće oko 200 gostiju na prijemu, kao i 40 zvanica na svečanom ručku.

Kako prenose loklani mediji, pored domaćih i stranih zvaničnika, na svečanost su pozvani i brojni pjevači, glumci, sporisti, ali i poljoprivrednici, preduzetnici, kao i dio branitelja.

Očekuje se da će inauguraciji prisustvovati i oko 2.000 građana, od kojih su neki već stigli na lokaciju koja je danas u fokusu hrvatske, ali i šire javnosti.

Predsjednica Hrvatske će nakon ceremonije inauguracije imati 22 bilateralna susreta sa šefovima država i delegacijama od kojih je, prema riječima portparola hrvatske predsjednice Mladena Pavića, susret sa Vučićem jedan od onih koji pobuđuju najveći interes javnosti.

Grabar-Kitarović će na čelu najmlađe članice Evropske unije naslijediti Ivu Josipovića, koga je tijesno pobijedila u drugom krugu izbora 11. januara, a čiji je mandat trajao prethodnih pet godina - od 19. februara 2010.

Postaće prva hrvatska predsjednica nakon što položi i potpiše svečanu zakletvu, od predsjednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primi predsjedničku lentu i oda počast zastavi Republike Hrvatske.

Zanimljivo je da će Grabar Kitarović biti jedna od svega 11 predsjednica država u svijetu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije