Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Ljajić: Revizija tužbe vodi zamrzavanju političkih odnosa

Ljajić: Revizija tužbe vodi zamrzavanju političkih odnosa
Ljajić: Revizija tužbe vodi zamrzavanju političkih odnosa
Tanjug, FOTO: Tanjug

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić smatra da bi revizija tužbe BiH protiv Srbije za genocid dovela do zamrzavanja političkih odnosa dvije zemlje, podsjeća na visoke kriterijume Međunarodnog suda na osnovu kojih utvrđuje da je počinjen genocid i kaže da ipak treba videti da li će uopšte doći do revizije.

"Ne mogu unaprijed da govorim o tome šta će biti, ali u svakom slučaju ako se to dogodi - plašim se da će naši politički odnosi na izvjestan period biti zamrznuti", rekao je Ljajić odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to što je reviziju tužbe najavio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Ljajić kaže da moramo da nađemo način da u takvim uslovima sarađujemo i da ovaj obim ekonomske saradnje bude nastavljen.

"Jer sam siguran da će politički odnosi biti na dosta, dosta, niskom nivou”, istakao je Ljajić nakon skupa o CEFTA.

On je kazao da najprije treba da vidimo da li će doći do revizije tužbe i da li će taj zahtjev biti podnijet, a imajući u vidu da su kriterijumi koje je Međunarodni sud pravde postavio za utvrđivanje genocida jako visoki i da je bez obzira na težinu i obim počinjenih zločina teško da Međunarodni sud pravde donese odluku o tome da je počinjen genocid.

"Mislim da će biti razmotrene sve te opcije pre nego što bude podignuta tužba, tu su dva osnovna preduslova. Jedan je da dođe do novih činjenica, a mislim da je u ovih 10 godina sve što smo radili bilo potpuno transparentno kada smo izručili sve optužene Hagu i bili potpuno kooperativni kada je reč o dostavi dokumentacije i pristupa arhvima Srbije. Ne znam šta bi mogla da bude ta nova činjenica", naveo je Ljajić, koji je predsjednik Savjeta za saradnju sa Hašim tribunalom.

Podsjeća da je tu i drugi preduslov, a to su visoki kriterijumi koje Međunarodni sud pravde postavlja za utvrđivanje genocida.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije