Ex -Yu

Milošević: HDZ ima dovoljnu ruku da sruši Oreškovića

Milošević: HDZ ima dovoljnu ruku da sruši Oreškovića
Milošević: HDZ ima dovoljnu ruku da sruši Oreškovića
Agencije

ZAGREB - Najuticajnija vladajuća HDZ tvrdi da je obezbjedila neophodnu saborsku većinu za rušenje hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića ukoliko on ne podnese ostavku, a da će se potom ići na rekonstrukciju vlade sa novim mandatarom, koji ne mora biti iz te stranke.

To je u izjavi novinarima ispred Banskih dvora rekao generalni sekretar stranke Domagoj Ivan Milošević ustvrdivši da je Klub zastupnika te stranke jedinstven. Rekao je da razgovaraju svi sa svima i da očekuje da će se do rješenja doći brzo.

Hrvatski mediji, međutim, primjećuju da nova saborska većina očito ne podrazumjeva i zastupnike Mosta. Potom bi, rekao je Milošević, bio predložen novi mandatar koji ne mora po pravilu da bude iz HDZ-a.

On nije isključio mogućnost da to bude uveliko spominjani Zdravko Marić, aktuelni ministar finansija, inače, nestranačka ličnost u vladi.

Milošević je rekao i da su državni i partijski interesi ispred ličnih interesa šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i da će on, ako dođe do rekonstrukcije vlade, ostavku podnijeti u skladu sa zakonskim rokovima.

Funkcioner HDZ-a tvrdi i da ta stranka ima sigurnih 76 zastupnika za rušenje Oreškovića.

"Apsolutno ne razmišljamo o opozivu inicijative za opoziv premijera Oreškovića. Nažalost razmišljanja Mosta (manje članice vladajuće koalicije), pomogla su da ova vlada dođe u slijepu ulicu. Molim da razmisle o čemu se radi. U kojoj se situaciji nalazi zemlja", rekao je Milošević i dodao da trenutno stanje u Hrvatskoj i hrvatske javne finansije nisu zavidni.

Zato, u HDZ-u radimo na rekonstrukciji vlade koja će značajno brže voditi zemlju napred, a procedura se, dodao je, zna - prvo nepovjerenje Oreškoviću, a potom novi mandatar.

"Razgovara se sa svima onima u hrvatskom parlamentu koji su svjesni situacije i odgovornosti. Činjenica je da nema vremena za nove izbore", rekao je Milošević.

On je podsjetio da je HDZ s punim uvažavanjem ušli u "politički brak" sa Mostom. Dodao je da HDZ ima 65 mandata, te da je to dominantna većina koja se mora poštovati.

Rekao je da se nije čuo sa premijerom Oreškovićem, ali i dodao da ne vidi razlog da premijer sebe dovodi u situaciju da ga ruše oni koji ga postavili.

"To je, međutim, stvar gospodina Oreškovića", rekao je.

Milošević je ustvrdio da u HDZ-u nema podjela, te da Hrvatska nije pred bankrotom i da nema nikakve drame.

"Političari su ti koji moraju omogućiti da se hrvatski potencijal iskoristi u korist hrvatskih građana da budemo među bogatijim državama", rekao je.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije