Svijet

Miroslav Lajčak specijalni predstavnik EU za zapadni Balkan

Miroslav Lajčak specijalni predstavnik EU za zapadni Balkan
Foto: Tanjug/AP | Miroslav Lajčak specijalni predstavnik EU za zapadni Balkan

BRISEL - Savjet EU imenovao je Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana.

"Zadaci novog Specijalnog predstavnika EU biće postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova kao i poboljšanje dobrosusjedskih odnosa i pomirenje između partnera na zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju Savjeta EU.

U Briselu naglašavaju da će primarni zadatak novog specijalnog predstavnika EU biti rad na nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Dodaje se da će Miroslav Lajčak raditi na "prevazilaženju nasljeđa prošlosti" i "dosljednosti i efikasnosti djelovanja EU na zapadnom Balkanu".

Novi specijalni predstavnik EU će odmah preuzeti svoje dužnosti, s početnim mandatom od 12 mjeseci.

U Savjetu EU podsjećaju da je Mirosalv Lajčak slovački prethodno bio ministar spoljnih poslova Slovačke i predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (2017-2018).

Bio je i dpecijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu od 2007. do 2009. godijne.

Dodaje se da je kao lični izaslanik visokog predstavnika EU, Lajčak je u ime EU pregovarao, organizovao i nadgledao referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

"Specijalni predstavnici EU promovišu politike i interese EU u određenim regionima i zemljama, kao i pitanja od posebnog interesa ili interesa za EU. Oni igraju aktivnu ulogu u naporima na konsolidaciji reformi, stabilnosti i vladavini zakona", navode u Briselu.

Šef diplomatije EU Žosep Borel predložio je u februaru minsitraima spoljnih poslova EU Miroslava Lajčaka kao novog specijalonog prdstavnika za dijalog Beograda i prištine i zapadni Balkan.

EU trenutno ima devet specijalnih predstavnika koji podržavaju rad visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbjednosnu politiku Žosepa Borela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije