Ex -Yu

Obijanje sudskog depoa obara istrage protiv narko-bande?

Obijanje sudskog depoa obara istrage protiv narko-bande?
Foto: Vlada Crne Gore | Obijanje depoa obara istrage protiv narko-bande?

PODGORICA - Smjela pljačka šokirala je Crnu Goru prošle nedjelje, uz zaplet koji se izdvaja čak i u srcu jedne od najprometnijih ruta organizovanog kriminala na svijetu gdje droga i oružje teku ka zapadnoj Evropi, piše "Financial Times".

U pitanju je afera kopanja tunela ispod Višeg suda u Podgorici, navodi list, i napominje da su zvaničnici obećali brzo rješavanje slučaja.

Prema njihovim navodima, organizovani kriminal je dugo bio jedna od glavnih problematičnih oblasti za balkanske zemlje koje traže članstvo u EU i suočavanje s tim je jedan od ključnih zahtjeva Brisela.

Počelo je s daškom svježeg vazduha - neobično u podrumu Višeg suda u Podgorici, gdje se nedavno sudilo jednoj od najozloglašenijih kriminalnih grupa u zemlji. Sudije se upravo vratile sa ljetnog odmora i nešto nije bilo u redu, piše list.

"Zagubljeni predmeti i neobična promaja naveli su sudske službenike da otkriju tunel, dugačak oko 30 metara, koji vodi do podrumskog stana preko puta. Iznajmila ga je žena sa lažnom ličnom kartom od jula, stan je bio lansirna rampa za razrađenu pljačku dokaza", piše u članku "Financial Timesa". Depo je bio san kriminalaca: u njemu su se čuvali droga, oružje i dokumenti, vrijedni na tržištu, ali i kao ključni dokazi za upotrebu u pravnim postupcima.

"Određeni predmeti sutra bi potencijalno mogli da obaraju istrage protiv ozbiljne kriminalne grupe... narko-bande 'Kavač'", rekao je za crnogorske medije vršilac dužnosti direktora policije Nikola Terzić.

U prostoriji je bilo najmanje 19 komada oružja, prenosi list.

Policija je brzo identifikovala šest osumnjičenih, koji su kopali tunel više od mjesec i po dana, oko dva metra dnevno, sve dok nisu stigli do skladišta suda.

Boris Savić, predsjednik podgoričkog Višeg suda, kazao je da je, nakon što je otkriven tunel u depou, utvrđeno da u pet tekućih predmeta nedostaje oružje. Istakao je da bi u tim predmetima advokati mogli da traže ponovna vještačenja i dodao da popis depoa nije završen.

Govoreći o slučaju "Tunel" na sjednici Sudskog savjeta Crne Gore, Savić je kazao da su do sada utvrdili da u pet predmeta nedostaju dokazi, nakon što je otkriven tunel u depou Višeg suda.

"Prema sadašnjem stanju stvari imamo pet tekućih predmeta u kojima nam nedostaje oružje. Mi trenutno radimo oko 450 predmeta, a u tih pet predmeta se može postaviti pitanje… Ja sam i ranije rekao da su ti predmeti već vještačeni, ali ne možemo isključiti mogućnost da stranke traže neko novo vještačenje", kazao je Savić.

Nije htio da kaže o kojim predmetima je riječ, ali, kako dodaje, nije moguće reći da se radi o ciljanim predmetima koji se odnose na istu kriminalnu grupu.

On je rekao da pregled depoa još nije završen, prenio je RTCG.

Prošle nedjelje ministar pravde Marko Kovač kazao je da je nestalo oružje povezano sa nekoliko slučajeva, gdje su neki otvoreni, neki zatvoreni, neki novi, a neki od prije 20 godina, od vremena kada je zemlja još bila u savezu sa Srbijom.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je prošlog petka da je policija identifikovala pljačkaše.

"Brzo ćemo riješiti ovaj slučaj", obećao je on tada. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije