Ex -Yu

Patrijarh Porfirije: Granice Crkve se ne mogu menjati kada se menjaju granice država

Patrijarh Porfirije: Granice Crkve se ne mogu menjati kada se menjaju granice država
Foto: Tanjug/Arhiva | Patrijarh Porfitrije: Granice Crkve se ne mogu menjati kada se menjaju granice država

BERANE - Srpska pravoslavna crkva ima samo jednu strategiju, politiku, životni stav i orijentir, a to je biti jedno sa Bogom čitavim svojim bićm, ali u Bogu i sa Bogom težiti i činiti sve da budemo jedno sa drugima u porodici, komšijama, sugrađanima i rođacima, a onda i sa drugim narodima, biti jedno sa čitavim svijetom, poručio je večeras patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je u besjedi nakon večernje liturgije u manastiru Ðurđevi stupovi u Beranama, u Crnoj Gori, poručio da ovaj skup pokazuje punoću naše Crkve, jedisntvo i ljubav koja ne može biti omeđena nikakvim međama i državnim granicama.

"Kao što nepostoji granica između ovog i onog sveta, tako i ovde istinsku ljubav ne može zaustaviti nikakva granica ma ko da je postavio", naveo je patrijarh.

Poručio je i da Crkvu ne možemo poistoćvati ni sa jednom državnom granicom.

"Nema u Crkvi granice između neba i zemlje i granice Crkve se ne mogu menjati kada se menjaju granice država", naveo je patrijarh i istakao da Crkvu ne intereresuje da li se neka država smanjila ili uvećala.

Kazao je da ne postoji sila ovog svijeta koja može promijeniti ustrojsko crkve, a naša je, kazao je, Srpska pravoslavna crkva, autokefalna i ima svoju kanonsku jurisdikciju.

"Naša Crkva je kao autokefalna u jedinstvu sa svim pomesnim pravoslavnim ckvama i prpada jednoj svetoj sabornoj apostolskoj pravoslavnoj Crkvi", kazao je patrijarh.

Rekao je i da SPC nema ništa protiv, naprotiv, da svako organizuje moltivene zajednice, ako im to odgovara, ali samo pod uslovom da ne ugrožava bilo koga i elementarno ljudsko dostojanstvo.

Istakao je, međutim, da bilo koja molitvena zajednica tako organizovana ne može biti u jedinstvu sa punoćom vaseljenskog pravoslavlja i kao takva ne može ukrasti identitet pravoslavnoj crkvi koja ima svoju kanonsku jurisdikciju ovdje na ovim prostorim.

"Ovu istinu može da razume samo onaj koji je čistog srca i koji je u jedinstvu sa Hristom", poručio je patrijarh Porfirije.

Oni kome su, kako je rekao, čula obamrla ne može da pojmi koliki je neprijatelj samome sebi.

Takve, poručio je, pozivamo da budu među nama, da ih prihvatimo kao braću najrođeniju jer oni i jesu naša braća.

Patrijarh je pozvao okupljene da sa drugima ne opšte jezikom mržnje.

Mi se, rekao je, moramo boriti ljubavlju i citirao patrijarha Pavla koji je govorio: "Ko pobedi sebe taj je pobedio svet, ko pobedi egiozam samoljublje i laž u sebi, taj je pobedio čitav svet".

"U Hristovoj crkvi nema Srba, Crnogoraca, Grka i Jevreja, Albanca i Hrvata... Pripadamo jednom narodu upoznavajući najpre sebe... Onaj ko ne zna sebe on naprosto ne može upoznati nikoga ni voleti sebe", poručio je patrijarh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije