Ex -Yu

Sprema se tužba zbog kontroverznog spota Albanke u srpskoj crkvi

Sprema se tužba zbog kontroverznog spota Albanke u srpskoj crkvi
Foto: Screenshot | Sprema se tužba zbog kontroverznog spota Albanke u srpskoj crkvi

Eparhija raško prizrenska najavila je da će razmotriti mogućnost podnošenja krivične tužbe za narušavanje vjerskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za, kako navodi, profane aktivnosti koje vrijeđaju zdrav razum svakog civilizovanog čovjeka.

Eparhija je u saopštenju izrazila oštar protest zbog video snimka pjevačice albanskog porijekla Albane Azizi na temeljima hrama Sv. Nikole u Novom Brdu, "uz duboko zgražavanje nad ovim necivilizovanim načinom ponašanja".


Povezana vijest:

Još jedna Albanka oskrnavila srpsku svetinju: Polugola snimala spot u crkvi 


Eparhija ukazuje da je prostor tvrđave Novog brda i njena okolina po kosovskim zakonima Specijalna zaštićena zona (SZZ) i sve aktivnosti na ovom prostoru zakonski su regulisane postojećim zakonom o SZZ.

Oni ističu da za snimanje ovog spota nije tražena dozvola ni opštine ni Srpske pravoslavne crkve, što je sankcionisano tim Zakonom, kao i snimanje spotova koji vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se ocjenjuje i da prištinske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umiju ili neće da brinu o kulturnoj baštini.

Eparhija ukazuje na kontinuiranu zloupotrebu lokacije Sv. Nikole navodeći neovlašćene radove na hramu, služenje rimokatoličke mise do ovog, kako navode, skarednog i neukusnog spota, koji je snimljen na temeljima pod kojima se nalazi više grobova sveštenika, monaha i vjernika.

Eparhija Raško-prizrenska navodi i da će ovo pitanje što hitnije pokrenuti na Savjetu za Specijalne zaštićene zone, prenosi "Telegraf.rs".

"Od međunarodnih predstavnika, kojima ćemo se posebno pismeno obratiti i predstavnika kosovskih institucija očekujemo ni manje ni više od poštovanja postojećih zakona", navodi eparhija i najavljuje da će tražiti zabranu pristupa ovoj lokaciji neovlaštenim licima bez dozvole i ograđivanje objekta imajući u vidu da je ovaj drevni hram "postao poligon iživljavanja nad vjerskom i kulturnom baštinom SPC na Kosovu i Metohiji".

U spotu, koji RTK emituje u udarnim terminima, Albana Azizi obnažena sa još nekoliko djevojaka obučenih u albansku nošnju promoviše svoju novu pjesmu, a spot je snimila u Hramu Svetog Nikole u Novom Brdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije