Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Tompson pjeva u Mariboru: Srbi i pojedini Slovenci šokirani

Tompson pjeva u Mariboru: Srbi i pojedini Slovenci šokirani
Foto: Jabuka.tv | Tompson pjeva u Mariboru: Srbi i pojedini slovenački političari šokirani
Srna

LJUBLJANA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije poništilo je zabranu za koncert kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona u Mariboru, a tu odluku osudio je Savez Srba Slovenije, ali i pojedini slovenački političari.

Poslije žalbe, koju je uložio organizator Tompsonovih koncerata u Sloveniji, hrvatskom pjevaču je ipak omogućeno da održi koncert jer mu to dozvoljavaju pravila Evropske unije čija je Slovenija članica.

​Tompson je trebalo da nastupi još u maju u Mariboru ali zbog zabrane gradskih vlasti to nije desilo. Sada, međutim, osim što će pjevač moći da održi koncert, imaće i prvao da tuži Sloveniju "zbog poslovnog gubitka" od oko 150.000 evra koliko je procijenjeno da je izgubio otakzivanjem koncerta.

Za se je "kriv" član 42 Ustava usklađen sa evropskim pravom, koji određuje da je svima zagarantovano pravo na mirno i javno okupljanje, a drugo obrazloženje se odnosilo na "nedovoljno" argumenata za zabranu koncerta Tompsonu, jer, kako se navodi, nije bilo "konkretnih dokaza da ima radikalni odnos prema Srbima, i da ga na njegovim koncertima publika bodri, jer uzvikuje i veliča ustaške zločine".

​Danijel Igrec, jedan od predstavnika Saveza Srba Slovenije, u izjavi za "Sputnjik" najoštrije je osudio dozvolu održavanja koncerta Tompsona, naglasivši da je to izazvalo mnoštvo negativnih reakcija kako u dijelu slovenačke političke scene, tako i među običnim stanovništvom.

"Najoštrije smo osudili odluku nadležnog ministarstva jer ona za nas predstavlja nipodaštavanje dostojanstva ne samo srpske, već i svih ostalih zajednica u Sloveniji, pa i samog slovenačkog naroda koji je i sam bio žrtva ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata", naveo je Igrec.

On je istakao da ih je posebno neprijatno iznenadilo i to da je odluka o održavanju koncerta donesena uprkos jasnim i nedvosmislenim upozorenjima slovenačke policije da pomenuti koncert predstavlja događaj visokog bezbjednosnog rizika, ali i protivno odlukama upravnih organa koji su stav o zabrani koncerta usvojili na osnovu jasnih uputstava Upravnog suda Republike Slovenije.

​"Smatramo da je nedopustivo da država koja je i sama bila žrtva agresora tokom Drugog svetskog rata pruža gostoprimstvo osobama koje propagiraju nacističke simbole i ideologiju Nezavisne države Hrvatske", ukazao je Igrec.

On je naglasio da svaki poklič ili poruka tokom tih koncerta kojom se veličaju fašizam i zločini nad srpskim i drugim narodima predstavljaju direktan udar na sve žrtve NDH i šalju negativnu sliku o poštovanju ljudskih prava u jednoj državi.

"Nastupi Marka Perkovića Tompsona imaju za cilj reviziju istine i iskrivljanje nepobitnih istorijskih činjenica. Podsećam da su upravo na osnovu ovih okolnosti koncerti Marka Perkovića Tompsona zabranjeni u većini zemalja članica EU, koje počivaju na poštovanju demokratskih vrednosti, vladavine prava i osnovnih ljudskih sloboda. Mi smo kao krovna organizacija srpske nacionalne zajednice u Sloveniji apelovali na Ministarstvo unutrašnjih poslova da još jednom ozbiljno preispita i povuče svoju spornu odluku", istakao je Igrec.

On je naveo da je u zajedničkom interesu da Slovenija i dalje ostane država koja razumije, poštuje i štiti ljudska prava i vrijednosti svog Ustava, na kojima je i zasnovana.

Na vijest o Tompsonovom koncertu reagovao je i predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič koji je naglasio da je "nedopustivo da hrvatski lobi u Mariboru postigne da ustaški pjevač Tompson nastupi u Sloveniji".

"Postavljam javno pitanje nadležnima - da li je to početak sprovođenja plana još iz vremena Tuđmana o tome da Hrvatska dobije granicu sa Austrijom? Hoćemo li u Sloveniji gledati pozdrave sa podignutom desnicom i pokliče 'Za dom spremni'? Da li smo zaista zaboravili ko je pobedio u Drugom svetskom ratu, da li smo zaboravili na zločine ustaša nad slovenačkim narodom? Da li smo zaboravili na pobijene slovenačke popove u Jasenovcu? Da li smo zaboravili na sve ostale žrtve ustaškog režima? Ovo što se dešava je nedopustivo", naglasio je Jelinčič.

Ranije ove sedmice Visoki prekršajni sud Hrvatske odlučio je na zajedničkoj sjednici svih sudija tog suda da pjevač Marko Perković Tompson, kada pjeva svoju pesmu "Čavoglave" koja započinje ustaškim pozdravom "Za dom spremni", ne čini prekršaj protiv javnog reda i mira.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije