Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Ukinut imunitet Mandiću i Kneževiću, DF se mirno razišao (FOTO, VIDEO)

Ukinut imunitet Mandiću i Kneževiću, DF se mirno razišao (FOTO, VIDEO)
Ukinut imunitet Mandiću i Kneževiću, DF se mirno razišao (FOTO, VIDEO)
Agencije, FOTO: RTCG, AA

PODGORICA - Skupština Crne Gore ukinula je imunitet liderima opozicinog Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

Oni se sumnjiče da su umiješani u organizovanje terorističkih napada u izbornoj noći prošle godine.

Mandić i Knežević su, s poslanicima DF-a, nakon što im je Skupština ukinula imunitet ušli u hol parlamenta, gdje će, kako su najavili, čekati hapšenje.

"Dalji razvoj događaja čekaćemo u svojim kancelarijama u parlamentu", saopštili su iz Fronta.

Pristalice opozicionog Demokratskog fronta, mirno su se razišli petnaestak minuta prije 14 časova.

Pristalice opozicije razišle su se u miru nakon što ih je na to pozvao funkcioner DF-a Milutin Ðukanović.. Ðukanović im je poručio da "slušaju dalje instrukcije vrha stranke", prenijeli su crnogorski mediji.

On je najavio da će biti još "puno protesta".

Nakon što su se pristalice opozicije razišle, saobraćaj u Bulevaru je normalizovan.

Pre ulaska u parlament Mandić je zamolio građane da ne prave incidente.

Nešto ranije, oni su uvredljivim povicima dočekali poslanike vladajuće koalicije na ulazu u parlament, prenijela je RTCG.

Inače, opozicija bojkotuje rad parlamenta od vanrednih parlamentarnih izbora, 16. oktoba prošle godine.

Poslanik Demokratskog fronta, Slaven Radunović zahvalio je opozicionim kolegama koji su iskazali solidarnost s tim savezom.

"Prihvatili su da ne ulazimo u dalje igre s Milom Đukanovićem i da bojkotujemo izbore u Nikšiću. Ne želimo da se ponašamo kao da je u Crnoj Gori sve normalno, a znamo da se uvodi diktatura“, rekao je Radunović.

Andrija Mandić je ocijenio da, napadom na njega i Milana Kneževića, bivši crnogorski premijer i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović pokušava da zaplaši crnogorske građane.

"On nama ne može ništa! On ne može da nas zaplaši!", poručio je Mandić.

On je istakao da je napad na DF,ipak, imao pozitivan odjek jer je opozicija pronašla zajednički jezik i način za novi početak.

"Najveća snaga leži u jedinstvu opozicije i za nju će DF još snažnije da se zalaže", kaže Mandić i dodaje da će to objedinjavanje ubrzati pad vlasti.

Nakon što je Administrativni odbor Skupštine Crne Gore u ponedjeljak odlučio da ukine imunitet Mandiću i Kneževiću, opozicija je odlučila da bojkotuje lokalne izbore u Nikšiću, zakazane za 12. mart.

Portal CdM prenosi da je u Podgorici vidljivo povećano prisustvo pripadnika policije, posebno u centru i oko Skupštine, gdje su još juče postavljene zaštitne ograde. Policija je, kako se navodi, pretraživala I salu u kojoj se održava zasjedanje.

Mandić i Knežević se sumnjiče za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, izvršenog putem podstrekivanja, sa ciljem vršenja krivičnih dijela terorizma i drugih krivičnih dela.

Prema navodima Glavnog specijalnog tužioca, postoji osnovana sumnja da su Mandić i Knežević počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, jer su postali članovi kriminalne organizacije koju su 2016. godine osnovali Eduard Širokov i Vladimir Popov, sa ciljem vršenja krivičnih djela terorizma i drugih krivičnih djela.

Mandić i Knežević su, kako se navodi, prihvatili da postupaju po nalozima organizatora kriminalne organizacije, da organizuju protestne skupove koji će biti iskorišćeni za napade na Skupštinu od članova kriminalne organizacije, a za koje bi prethodno bilo obezbijeđeno oružje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije