Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Uprkos zabrani gradi se put kroz imanje manastira Visoki Dečani

Uprkos zabrani gradi se put kroz imanje manastira Visoki Dečani
Foto: Wikipedia | Uprkos zabrani gradi se put kroz imanje manastira Dečani, moguće oštećenje crkve
Srna

Lokalne vlasti, uz podršku nadležnih u Prištini, počele su intenzivne radove na izgradnji magistralnog puta Dečani - Plav kroz zaštićenu zonu Manastira Visoki Dečani, uprkos eksplicitnoj zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Iz Eparhije ističu da su ovih dana krenuli intenzivni radovi unutar zaštićene zone uprkos vrlo eksplicitne zabrane u zakonu samoproglašenog Kosova o specijalnim zonama, nedvosmislenog stava Savjeta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji.

"Do sada je bilo više pokušaja da se naruši integritet zaštićene zone nezakonitim aktivnostima, ali sada je bez ikakvog skrivanja pokrenuta intenzivna aktivnost čiji je cilj da praktično završi gradnju puta i tako dugoročno ugrozi Manastir Visoki Dečani", navedeno je u saopštenju.

Iz Eparhije ističu da unutar zaštićene zone trenutno aktivno rade teške mašine, postojeća podzida se uklanja i gradi nova, a put znatno proširuje, te da teretni i kamioni građevinske firme "Ljika" dovoze krupni šljunak, koji bageri raspoređuju po putu, a valjak poravnava, da se put proširuje za još nekoliko metara od dosadašnje širine, u rangu magistralnog puta prve kategorije i postavljaju široke cijevi za drenažu na nekoliko mjesta.

"Zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila svakodnevno, već su moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. vijeka i manastirskim objektima", upozoravaju iz Eparhije raško-prizrenske i dodaju da o radovima nije obaviještena Komisija za zaštićene zone, ni međunarodni predstavnici, kao ni Manastir Visoki Dečani.

Eparhija Raško-prizrenska i Manastir Visoki Dečani, u čijoj se zoni ovaj magistralni put međunarodnog karaktera gradi, najoštrije osuđuju ovo otvoreno i bezočno kršenje zakona na štetu jednog od najznačajnijih spomenika UNESKO-a na ovom dijelu Balkana.

"Ovakvo ponašanje kosovskih institucija jasno pokazuje ne samo nespremnost institucija u Prištini da zaštite ovaj značajni manastir i spomenik svjetske kulturne baštine, već otvoreno kršenje postojećih kosovskih zakona na štetu ugrožavanja prirodne okoline oko Manastira, što će imati nesagledive posljedice", upozoravaju iz Eparhije.

Iz Eparhije raško-prizrenske naglašavaju da ovo nije jedini slučaj kršenja zakona i sudskih odluka na samoproglašenom Kosovu na štetu Manastira Dečani, te da opštinske vlasti u Dečanima već više od četiri godine odbijaju da izvrše odluku Ustavnog suda u Prištini kojom se garantuju imovinska prava Manastira.

U saopštenju se ističe da ovakvo otvoreno neprijateljsko ponašanje i uništavanje prirodne okoline oko Manastira od kosovskih institucija predstavlja nesumnjiv pokazatelj krajnje ugroženosti srpske vjerske i kulturne baštine na ovom prostoru.

Eparhija i Manastir podsjećaju da je stav međunarodnih institucija i Savjeta za implementaciju zona da se završi ranije započeta zaobilaznica oko zaštićene zone i time izbjegne šteta koja se trenutno pravi.

"Eparhija raško-prizrenska će o svemu još jednom obavijestiti sve međunarodne predstavnike u Prištini i inostranstvu sa zahtjevom da se sa radovima hitno prestane, da se načinjena šteta popravi vraćanjem puta na prvobitnu širinu i Manastir zaštiti od daljeg agresivnog ponašanja kosovskih vlasti", dodaju iz Eparhije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije