Ex -Yu

Vježba u Hrvatskoj: U američkom desantu na Slunj i "kosovski vojnici"

Vježba u Hrvatskoj: U američkom desantu na Slunj i "kosovski vojnici"
Foto: morh.hr | Vježba u Hrvatskoj: U američkom desantu na Slunj i "kosovski vojnici"
N.N.

ZAGREB - Na međunarodnoj vojnoj vežbi "Hitni odgovor 19", koja se održava na teritoriji Hrvatske, izvršen je vazdušni desant američkih snaga na vojni poligon "Eugen Kvaternik" kod Slunja, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo odbrane, prenosi Hina.

Navodi se da se vježba izvodi od 10. maja do 6. juna na hrvatskom vojnom poligonu u Slunju i u kasarni "Josip Jović" Udbina, kao i na području Slovenije i Mađarske.

Hrvatsko ministarstvo je među 1.600 vojnika koji učestvuju u vježbi — iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, SAD, Albanije, Crne Gore, Poljske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Litvanije, Sjeverne Makedonije, BIH, Italije i Njemačke, ubrojilo i "pripadnike oružanih snaga Kosova".

Navodi se da ovu vježbu planira i vodi Komanda američkih snaga za Evropu (USEUCOM) sa težištem na uvježbavanje snaga zemalja članica A-5 inicijative.

U ovoj inicijativi, koja nosi naziv i Američko-jadranska povelja, članice su Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, BiH i SAD, dok je Srbija 2008. godine dobila status posmatrača.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije